28 Март 2024, 19:07 Днес (11) | Вчера (12)

Данчо Данчев: "Гражданска отговорност" да не поскъпва до края на годината

01 Октомври 2009 14:57 INSMARKET по статията работи: 7
A+ A-

Браншът е стабилен, до лятото въвеждаме информационната система, а година по-късно и "бонус-малус". Разговор с Данчо Данчев, зам.-председател на УС на АБЗ; председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ЗАД "Виктория"

Господин Данчев, на първи октомври традиционно говорим за застрахователите заради техния професионален празник. Как посрещате деня и има ли нещо по-различно в посрещането му тази година за бранша?
Браншът посреща празника традиционно. За застрахователния сектор в България тази година по-различното е, че посрещаме деня значително по-защитени от застрахователните компании и финансовия сектор в останалите страни в Европа. До момента нито една от компаниите, членки на АБЗ, не е застрашена от фалит и няма нужда от финансова помощ. Това е така, защото резервите на застрахователите са вложени консервативно в доста по-нискорискови инструменти. С изключение на 1-2 компании, застрахователните дружества имат положителен баланс за 2008 г., а и за 2009-та, от инвестиране на застрахователните си резерви.
Единственият проблем, пред който са изправени компаниите, е резултатът по застраховка "Гражданска отговорност".

Тоест, няма опасност за бранша да се случат събитията отпреди няколко дни в Гърция, където 5 компании затвориха именно заради автозастраховките си?
Категоричен съм, че сме защитени. Не съм експерт в гръцкото законодателство и не знам техните надзорни органи как са регулирали тези компании.
Смятам, че действията, които предприе КФН миналата година за драстично увеличаване на резервите по застраховка "Гражданска отговорност", доведоха до една стабилност, каквато потребителите могат да имат през следващите 4-5 години на българския пазар. Всички смятаме, че тези резерви са достатъчни, а може би са и леко завишени, което до момента носи определени загуби за компаниите, но в бъдеще ще е изключително положително като действие (защото все още  не сме почнали да плащаме обезщетения по щети, настъпили в чужбина, които са най-високите, както, разбира се, и по щетите у нас). Ето защо смятам, че мерките на КФН бяха много правилни и навременни. Мнението ми е, че компаниите у нас са далеч от фалит. Разбира се, комисията познава най-добре състоянието на дружествата и само тя може да каже дали има застрашени застрахователи, но аз смятам,че такава опасност няма поне в близко бъдеще.
Естествено, никой не е застрахован и от решения на собственици и на акционери, както и на мениджмънта.

Категоричен ли сте, че заделените резерви ще бъдат достатъчни за посрещане на искове през следващите 5 години от страна на всички компании?
Смятам, че всички компании са приложили Наредбата на КФН, но надзорниците най-добре знаят това. Според мен резервите на компаниите ще бъдат достатъчни за един петгодишен период напред. Освен това, през 2009 г. продължава тази консервативна политика за събиране на резервите, което означава, че ще имаме още по-висока платежоспособност.
Да, едно драстично натрупване на клиенти при ниска цена принципно може да доведе до някакъв колапс, но ще повторя, че всичко зависи от мениджмънта и от акционерите на една компания. Искрено се надявам, че в бранша работят разумни хора и че това няма да настъпи.

Преди няколко дни господин Орлин Пенев сподели една стара идея - че компаниите ще се стремят към цена на застраховка "Гражданска отговорност" от около 300 евро. Вашето мнение - готов  ли е браншът да наложи такава цена и готоли ли са клиентите да я платят?
Според мен, браншът не е готов за тази цена поради няколко причини. Първо, тази застраховка определя около 30% от пазарния дял на целия пазар и на всяка една компания поотделно, а при някои компании и над 50%. Второ, покачването на цената трябва да стане плавно. Мисля, че тази година имаме вече едно покачване на цената и дай, Боже, да го задържим. Според мен, основната ни задача до края на годината (защото неразумните решения обикновено се вземат късна есен) е да се опитаме да задържим цената на застраховката такава, каквато е сега - между 180 и 220 лева. Вече от януари 2010 г. нататък, когато не излизат толкова полици, можем да мислим за плавно увеличаване на цената и на един определен етап ще е нормално да постигнем цени от 300 евро. Кога ще стане това обаче, ми е трудно да прогнозирам.

До 2-3 години или по-нататък?
Със сигурност до 2-3 години трябва да стане. Всичко ще стане ясно от статистиката -  квоти на щетимост, цени на презастрахователни договори, т.е. това решение е комплексно. Мисля си, че ако увеличаването на резерва продължи с този темп, цените по-бързо трябва да започнат да се покачват, защото на акционерите няма да им е приятно всяка година да капитализират компаниите отново и отново, нали?

Как ще посрещнете завишените лимити на отговорност догодина с цени до 200 лв?
Трудно, но аз казах, че цената трябва да се вдига плавно още от догодина - дали всеки месец, дали през два месеца - всеки ще реши индивидуално. Имайте предвид, че и преди това вдигане на лимитите, в настоящия момент цените на труд в сервизите скочиха много. Обезщетенията по щетите също се увеличават. Например, обезщетенията в чужбина за неимуществените щети са средно около 3000 евро.

При застраховката "Гражданска отговорност" пак ли ще станем свидетели на цирка, който се разиграва от няколко години - с ниските цени на премиите и борбата за клиенти?
Искам да отбележа, че  към 31 декември няма толкова полици, които да изтичат. Те не са повече от 20%, така че борбата между дружествата за повече клиенти е малко безмислена и ще доведе до страхотни загуби през следващите 2-3 години.

Излиза, че за 20% от клиентите компаниите подбиват пазара. Не си заслужава.
И за 100% не си заслужава, защото тази застраховка е като бумеранг, който се връща така бързо, че човек не може да разбере в кой момент ще му се случи. Продаването на полици е един приятен процес и създава усещане, че постигаш много, но буквално в следващия момент веднага започваш да усещаш изключителния бум на щетимост. Ето защо подбиването на пазара е самоубийство.

А какво ще правим с тези 80-81% обхват по "Гражданска отговорност"?
Ние, застрахователите, няма какво повече да направим -покрили сме почти всички села  и паланки у нас. Оттук нататък идва ролята на държавата (чрез МВР) и тя е много сериозна. Крайно време е да се вземат ясни и точни решения. 

Как ще коментирате развитието на застраховката "Каско"? Тя става все по-неатрактивна за компаниите.
Застраховката "Каско" сега е малко на втора линия заради свитите продажби на новите автомобили и на колите втора ръка.  Според мен, всяка компания трябва да си направи много ясната и точна сметка при какви тарифни ставки и при кой вид марка и модел автомобили щетимостта е по-висока или по-ниска и всяка компания трябва да си определи тарифните числа, при които може да посрещне печелившо този вид застраховка.

Дружествата обаче свалят тарифите в името на клиента.
Ако така се продължава, в скоро време и по застраховката "Каско" ще се стигне до загуби във всички компании.

Какъв е отливът на клиенти по "Каско" заради кризата?
Наистина, има клиенти, които след изтичане на полицата, не я  подновяват в никоя компания и отлагат сключването и за по-късен етап. Това са около 10-20% от клиентите и според мен е изключително много.

Казахте, че ролята на КФН е голяма при регулиране на пазара. Чуха се обаче предложения за формиране на един супернадзор. Ако КФН в този вид изчезне, това как ще повиляе на застрахователния бранш?
Категорично негативно ще повлияе. УС на АБЗ излезе с декларация във връзка с това предложение.
Въведената от ЕК практика е да имаме три регулации - за банките, за инвестициите и за застрахователите и осигурителите. За нас остава само да следваме въведените правила.

Досега говорим за общото застраховане, но при животозастраховането нещата никак не са розови -12,5% спад в приходите за полугодието. Кризата отказа българина от животозастраховане.
Животозастраховането и автомобилното застраховане (конкретно "Автокаско"-то)  бяха двете направления, които бяха особено засегнати от случващото се в Европа. За съжаление, пенсионните фондове и животозастрахователните компании усетиха най-силно влиянието на кризата. Хубавото е, че инвестициите на резервите в животозастрахователния сектор са положителни, така че хората трябва да са спокойни за парите си и да продължат да си правят животозастраховки. Освен това, сравнението на банков депозит с животозастраховка със спестовен елемент определено е в полза на застраховката.

Само че хората теглят застраховките си, за да покриват задълженията си в кризата.
За съжаление е така.

Какво е на дневен ред за обсъждане в АБЗ в близко бъдеще?
Въпросите, свързани основно със застраховка "Гражданска отговорност". Имаме няколко проекта, които сме започнали с МВР и КФН. Първият е във връзка със създаване на единна информационна система, която да доведе до контрол на застрахователните измами и до въвеждане на системата "бонус-малус" при определяне на премиите.
Освен това обсъждаме и въвеждането на електронни полици само за застраховката "Гражданска отговорност", което ще  доведе до прозрачност по застраховката и до увеличаване на обхвата.

С електронните полици ще спестите средства и от комисионите.
Точно така.

Кога системата най-накрая ще е готова?
Нашата амбиция е да бъде готова до края на годината. АБЗ участва в създадената работна група към КФН. Утре е първата ни среща.

Кога ще влезе в реално действие?
Надяваме се до лятото на следващата година да сме успели.

А системата "бонус-малус" кога ще заработи?
След като се въведе единната система и видим, че работи. Трудно ми е да кажа кога, но дай, Боже, до една година след това.

Данчо Данчев завършва СА „Д. А. Ценов”, Свищов, спец. „Счетоводство и контрол” през 1994 г. Има допълнителна квалификация по „Фирмен мениджмънт” към Австрийската стопанска камара. Професионалната си кариера започва през 1995 г. в ЗПАД „България” като инспектор. От 1998 г. до октомври 2002 г. работи в ДЗИ. Първоначално е управител на клон Ловеч, а от август 2000 г. – член на СД на „ДЗИ - Общо застраховане” и зам. изпълнителен директор, член на СД на ДЗИ ЕАД, , член на НС на ЗАД „Армеец”, член на управителните органи на „ДЗИ – Лизинг”,„ДЗИ – Консулт” и „ДЗИ – Инвест”. От май 2001 г. е изпълнителен директор на „ДЗИ - Общо застраховане” и прокурист на ДЗИ ЕАД. От декември 2001 г. става председател на СД на „ДЗИ-Общо застраховане”. От декември 2002 г. досега е председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД „ВИКТОРИЯ”.

АА

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Орлин Пенев: "Гражданска отговорност" трябва да стане 300 евро.
Данчо Данчев: "Гражданска отговорност" да не поскъпва до края на годината, браншът не е готов за тази цена.
Ами че земете седнете па се разберете бе тъпаци такива!
#1 | от Консултант | преди
Спорет мене страховката требе а стане осъмстотин лева ми комисионатата 79 просента - праим двама полиси и отивам на Хуркада за коледата!
#2 | от брокеран | преди
Брокеране, хайде стига!Какви 79%, какви 800 лева?!Нека да са 50%, ама от 1 000 лева!Хем по-лесно се изчислява, хем на надзорниците ще са хептен спокойни!
#3 | от Кусурджиев | преди
ок бе баце, ма да знайш че 79 от осъмстотин е шестин триесе и двама докат твойто е пестотин! Ноо си ларж ма тогава нема а хода у Хуркада ми на Кушадъсъ... И още нещо - нит брокерат нит надзорат некогаш ше са щастливи, да му мислат пациентите по тая застраховка!?
#4 | от брокеран | преди
Данчо мноо отворен се извъди .... хем вика "дано задържим цените на ниво 180-200 лв" хем разлепил целия градски транспорт с "-20 лв отстъпка за застраховка онлайн" ....
Ех Данчо ти къв ловешки хитрец си ... ма кога ли от асоциацията ше додат да ти забършат шамарите незнам.
#5 | от ЕДИН | преди
а за тоя лаф че ще спестиш комисиони с електронната полица .... направо ще припадна .... от мене повече полици за хитреци като тебе .... на куково лято.
#6 | от ЕДИН | преди
Драга Албенке!Този, дето сте го закачили на най-видното място, още два месеца да виси там, все тая ще е - я събере, я не събере 3-4 коментара в повече!Те и тези са показателни за цялата посредственост - и на казаното, и на показаното.
#7 | от Кусурджиев | преди
Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив