18 Май 2024, 07:34 Днес (0) | Вчера (11)

До 45 дни румънският парламент ще приеме задължителните жилищни застраховки

31 Август 2007 12:33 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Всички, включително медиите и собствениците на жилища, са доволни, твърди Раду Попеску, съветник на румънския министър на вътрешните работи и административната реформа

Г-н Попеску, в разговора ни през юни вие казахте, че очаквате правителството да одобри текста на закона за задължителното застраховане на жилищата в рамките на две седмици. Той обаче бе одобрен вчера – очевидно е било необходимо повече време. Каква е причината за забавянето? Какви бяха проблемите?
- Причините първо бяха в местната бюрокрация (предполагам това се случва и в България). Но освен това трябваше да получим и одобрението на органа за защита на конкуренцията и на съответните органи на ЕС.

Това ще попречи ли на влизането в действие на закона в началото на 2008 г., както беше предвидено?
- Законът ще влезе в сила не в началото, а през първата половина на 2008 г. заради това забавяне.

В публикациите на румънските вестници около приемането на закона се прокрадва доста негативизъм към него от страна на застрахователния бизнес. Ziarul Financiar например цитира мениджъра по продажбите на Asirom с мнението, че предвидените процедури предполагат много канцеларщина, че дейността на застрахователите ще се оскъпи заради използването на посредници за продажбата на задължителните полици.
- Разбира се, че има много и различни настроения сред застрахователите. И разбира се, законът не е перфектен. Но конкретно този протест е срещу предвидена в закона процедура, която всъщност е копие на обичайната им практика. Крайният резултат все пак е, че почти всички ще участват в схемата.

Много ли се различава окончателният текст на законопроекта от първоначалната идея? Какви компромиси трябваше да приемете, за да стане проектозаконът приемлив за всички?
- Не, няма големи промени в съдържанието на текстовете, само в изказа.

Кога очаквате парламентът да приеме закона?
- Законопроектът бе изпратен в парламента по бързата процедура, така че очаквам законът да бъде факт в рамките на 45 дни.

Всичко наред ли е при катастрофичния пул? Осигурено ли е финансирането? Ще бъде ли готов пулът да започне работа с внедряването на закона?
- Финансирането на пула се осигурява от правителството, така че няма проблеми с парите, няма и други притеснения.
В заключение искам да кажа, че всъщност всички, включително медиите и собствениците на жилища, са доволни от закона и от приемането му.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив