29 Март 2024, 13:10 Днес (7) | Вчера (11)

За активното управление трябва да се спори с цифри

07 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Доц. Пламен Орешарски, преподавател в УНСС и бивш зам. министър на Министерсво на финансите

Господи Орешарски, как оценявате активното управление на дълга през 800-те дни на правителството?

- Това, което е най-характерно през този период, беше извършената замяна на част от брейди облигациите с глобални. За съжаление оформиха се загуби, които надминаха оптималния сценарий, който се предвиждаше преди година и половина. Днес плащаме около 110 млн. USD повече и съм много изненадан, че за него се спори с аргументи. А единственото нещо, което показва реалния ефект, са цифрите. Ако сметнем купона сега и купона тогава, разликата показва, че за тази година наистина ще платим с над 100 млн. USD. повече. И това не подлежи на коментар - това са цифри. На коментар подлежат кредитните рейтинги - ще се увеличат ли, ще се понижат ли, колко стабилна е политиката... Но пак повтарям - учуден съм, когато се говори със словесни аргументи, а не със статистика. Да вземем и долара. Никъде не се акцентира колко девалвира от замяната на сделката досега. От друга страна, сделката беше извършена при цена от около 78% от номинала. А днес цената на глобалните облигации е около 110 USD при 100 USD номинал. Така че, който си е купил през юни 2001 г. на онази цена, нека сметнем колко има днес. Това на чий гръб е? Да не би да е на гърба на марсианците? 
Смятате ли, че ще получим инвестиционен кредитен рейтинг през следващата година, което ще позволи да се изкупи и останалата част от брейди книжата ни?
- Това няма никакво значение и не е пречка за държавата да изкупи обратно дълга си, ако е решила. В света от това се интересуват шепа портфейлни инвеститори и никой друг. Това въобще не ме интересува, а ме интересува да влезе някой, който да инвестира в реалния сектор, за да може да създава работни места. Портфейлният инвеститор не създава такива. 
Според Вас по какъв начин усети обикновеният човек, който не разбира от тези проблеми, а чете само във вестниците, че дългът се увеличава или намалява?
- Няма как да го усети пряко. Как усетихме натрупването на дълга през 80-те години? Той не може да се усети или да се пипне.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив