28 Март 2024, 20:02 Днес (11) | Вчера (12)

Интересни сме за света

21 Април 2004 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Не одобрявам намесата на държавата в икономиката Реалист съм за поста в МВФ, казва Милен Велчев

Финансовият министър Милен Велчев се върна от Лондон, където се проведе годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие. Акцент по време на обсъжданията беше предстоящият избор на управляващ директор на Международния валутен фонд. Сред номинираните е и кандидатурата на Велчев. По време на банковата среща той официално поиска подкрепата на САЩ. Интересът към нашата делегация беше огромен, а всички големи световни медии направиха интервюта с министър Велчев. "Гардиън" написа, че неговата кандидатура е напомняне колко много е напреднала България и това няма да остане без последици. Вчера Велчев коментира на летището горещите новини от Лондон.  
Г-н Велчев, какви са резултатите от участието ви на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, която се проведе в Лондон?

- Трябва да отчетем много успешно участие в годишната конференция на Европейската банка за възстановяване и развитие. На нея единодушно беше преизбран Жан Льомиер за президент на банката. Българската делегация имаше среща с него, на която бяха консултирани успехите в работата на банката в България. Подчертаха се и успехите в развитието на икономиката у нас. Набелязани бяха нови планове в работата с ЕБВР, като например постигане на 1 млрд. евро общ портфейл на банката в България. ЕБВР и сега е най-големият чуждестранен инвеститор в нашата страна. По време на посещението в Лондон осъществихме редица двустранни срещи - доста повече от когато и да било друг път. Срещнахме се с белгийския министър на финансите, със зам.-министъра на финансите на САЩ, със зам.-министъра на финансите на Русия, с ръководителите на делегациите на Италия, Япония, Швейцария и Румъния. Както традиционно се прави, и тук имахме редица срещи с големите инвестиционни банки. Например с представители на Сити Груп, Дойче банк, Морган Стенли, Джей Пи Морган, Номура, Дайва. Имаше и безпрецедентен интерес към нас от световните медии. Бяха дадени редица интервюта на медии като Дау Джонс, Ройтерс, Блумбърг, Би Би Си. Като цяло не можем да не сме доволни от резултатите на мисията.
Ще ни кажете ли повече подробности от разговорите ви с инвестиционните банки?

- Обсъждахме най-различни техни идеи, които, разбира се, не мога да споделя от съображения за търговска тайна на самите банки. Никакви конкретни намерения не са споделяни от наша страна. 
Коментирахте ли дълга на Ирак към България по време на срещата със зам.-министъра на финансите на САЩ?

- Въпросът беше маркиран, но не бих казал, че беше двустранно обсъждан. Американската страна заяви, че няма промяна на нейната позиция от последния път, когато имахме среща и когато аз съобщих за позицията на американската страна. От наша страна също нямаше нищо ново, което да кажем. Така че маркирахме въпроса и констатирахме предишните си позиции. 
Промениха ли се шансовете ви да бъдете избран за шеф на МВФ, след като един от кандидатите - Жан Льомиер, беше преизбран за президент на ЕБВР?

- Не смятам, че има по-голяма яснота за степента на подкрепа на лично моята кандидатура. Даже ако човек разсъждава логично, при отпадане кандидатурата на Жан Льомиер би трябвало Европейският съюз по-лесно да се обедини около първоначалната кандидатура на испанския финансов министър Родриго де Рато. Това още не е факт и предстои да бъде направено. Но аз винаги съм казвал, че трябва да бъдем реалисти относно шансовете на България. 
Има ли някакви конкретни изисквания към шефа на МВФ?

- Доколкото знам, няма формални изисквания освен възрастовото ограничение потенциалният кандидат да не е над 65 години. 
Появиха се коментари във "Файненшъл таймс", че адвокати ще консултират България за брейди облигациите с отстъпка (дискове) на стойност 679 млн. долара. За какво точно е наета базираната в САЩ международна консултантска компания White & Case?

- Фирмата White & Case е наета само за да ни даде юридическа консултация относно това кога според документацията на дисковете ще влезе в сила допълнителното лихвено плащане при постигане на определено ниво на БВП. Документацията на облигациите не е достатъчно ясна и затова ни е необходим съвет от една престижна юридическа фирма, каквато е White & Case. В зависимост от съвета, който получим, ще преценим по-нататъшните си действия. Които, както съм казвал и друг път, не изключват изкупуване на всички дискове от пазара. 
България трябва да плаща по-висока лихва по брейди облагициите с отстъпка, когато БВП на страната достигне 125% от нивото през 1993 г. Какво в документацията на книжата не е ясно?

- Като цяло това определение е доста неясно в документацията на облигациите и на базата на своя опит от други такива казуси в света ще очакваме White & Case да ни даде мнение кога според тях ще се активира тази опция. Ясно е, че БВП се измерва в долари, ясно е, че трябва да бъде над 125% от нивото от 1993 г., за да се активира тази опция. Но оттам нататък много неща не са ясни. 
Кога ще вземете решение за евентуално обратно изкупуване на брейди облигациите с отстъпка?

- След като установим с достатъчна доза сигурност кога ще се активират тези допълнителни плащания, които са заложени още в документацията при създаването на облигациите през 1994 г. Ще преценим дали на държавата е изгодно да изкупи облигациите преди следващата дата за купонно плащане по книжата, за да си спести тези разходи в бъдеще. Когато се активира лихвената надбавка, разходите ще са в рамките на 2-3% годишно върху оставащата главница на облигациите. При положение че облигациите и сега се търгуват на цена 99,5% от номинала, а ние можем да ги изкупим по номинал, плащайки на практика пазарната цена, мисля, че е целесъобразно, преди да бъде активирана тази опция, ние да ги изкупим от пазара. 
Възможни ли са спорове с притежатели на брейди облигации?

- Не мога да ви кажа дали ще възникнат спорове. Ние ще оформим нашето становище и от държателите на книжата ще зависи дали ще се съобразят с нас, или ще спорят.
Възможно ли е това да се отрази на кредитния рейтинг на страната?

- Това по никакъв начин не може да окаже влияние върху кредитния рейтинг на България. Разбира се, ако ние изпълняваме задълженията си, както смятаме да правим. 
Каква е цената за консултациите от White & Case?

- Не мога да ви кажа. Таксата, която заплаща България, е традиционна за такива услуги. Адвокатските фирми имат почасови такси. Конкретната сума зависи от количеството работа, която предстои да се извърши. Фирмата е наета преди няколко седмици. 
Ще подкрепите ли идеята за създаване на фонд за гарантиране на заеми за малки и средни предприятия?

- Бих искал да се запозная повече с тази идея преди окончателно да оформя становището си. Но по принцип не одобрявам мерки за намесата на държавата в икономиката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив