28 Март 2024, 23:33 Днес (11) | Вчера (12)

Камен Колчев, изпълнителен директор на Елана Холдинг: Очаквам 40% ръст на SOFIX през тази година

23 Февруари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Новите продукти ще бъдат двигателят за развитието на фондовия пазар

Въпрос: Kак изглежда корпоративна България през погледа на Камен Колчев и кога можем да очакваме състоянието на фондовата борса да стане лице на българската икономика?
Камен Колчев: Моето впечатление за развитието на корпоративна България през последните 5-6 години е, че като цяло то изглежда добре. Компаниите, които си стъпиха на краката, вървят напред, което осигурява ръста от 4-5% на икономиката, а останалите фалират или ги продават. В рамките на добрите пожелания обаче бих казал, че този ръст може да бъде поне 50%, ако не и удвоен. По отношение на капиталовия пазар, ако искаме да сме по-песимисти, трябва да кажем, че има доста развити икономики в Европа като Италия, Испания, Гърция, където фондовата борса не е лице на икономиките им или поне не е основното лице. Това са стопанства с по-дребни и средни предприятия и за съжаление или може би и за добро, това ще е и моделът, който и България ще приеме, иска или не. Тук едва ли има място за много големи корпорации освен големите дружества, които и в момента се търгуват на нашия капиталов пазар и те ще останат такива. Така или иначе борсата винаги е някакъв измерител за развитието на икономиката.
Въпрос: Изминалата година беше доста силна за фондовия ни пазар - SOFIX нарасна с цели 150%. Как виждате нещата през тази година?
Камен Колчев:Растежът има своите причини в две посоки. Първата е, че дълго време акциите бяха подценени, както поради твърде големия срив в България 1996-1997 г., така и поради съвпадналата по време и след това стагнация на международните пазари. Другата причина за този ръст е, че трупаният няколко години стабилен ръст пречупи доверието на инвеститорите в положителна посока. Аз лично очаквам поне 40% ръст на индекса през тази година. Догодина може би повече от 30%, 2006-а и след това - около 20%, което е едно добро темпо на нарастване и наваксване спрямо другите пазари. Това е прогноза за индекса до влизането. В момента на борсата се търгуват предприятия, които предимно, да не кажа единствено, са по линия на приватизацията, но очаквам през тази и следващата година да навлязат много нови продукти. Това са взаимните фондове, от които има вече един, и дружествата със специална инвестиционна цел за инвестиции в недвижими имоти. Ще може да се търгуват опции върху акции, фючърси, ще има къси продажби. Новите продукти ще раздвижат фондовия пазар, а не толкова ръста в съществуващата икономика.
Въпрос: Елана участва в месечната анкета на в. Пари, на база на която се изчислява индикаторът BBS.
Камен Колчев:Използваме го ежедневно в работата си. Това е един добър технически индикатор. И аз лично бих препоръчал на всеки, който е замислил да търгува с акции, да му обръща внимание.
Въпрос: На изложението "Банки, инвестиции, пари", което приключи наскоро в Пловдив, Вие получихте две награди, едната от които е за първия взаимен фонд от отворен тип в България - Елана Еврофонд, в категорията "Инвестиционни продукти и влогонабиране". Мислите ли, че хората вече търсят алтернативни начини за управление на своите средства?
Камен Колчев:Българският спестител вече започва да бъде инвестиционно настроен. Това, разбира се, е процес, който ще трае с десетилетия, не с години, но смятам, че както пазарът на взаимните фондове, така и този на всички алтернативни инвестиции ще се развива много бурно. Иначе в България не сме запознати в какво може да се инвестират свободните средства. По тази причина много финансови инструменти тепърва ще се появяват. Засега ние сме първият фонд, няма твърде много алтернативни възможности и профил на инвеститорите. За първия фонд се насочихме, което се оказа доста успешно, в най-нискорисковите сегменти. Има апетит за по-високорискови и по-високодоходни продукти, каквито предлагаме и ние, макар и не под формата на фонд, а на доверително управление. Очаквам тази година да се появят и дългосрочните продукти на борсата, каквито са фондовете в земя в недвижими имоти. Там човек инвестира за 5 за 7 години и очакваме 20-30% доход от тези от тези фондове, което наистина е без алтернатива на този етап.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив