24 Април 2024, 09:02 Днес (1) | Вчера (6)

Ликвидацията на нелицензираните застрахователи е продължителен процес

12 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Нуредин Кафелов, член на КФН, и.д. ръководител на управление “Застрахователен надзор”

Г-н Кафелов, ликвидацията на нелицензираните застрахователни компании се проточи прекалено дълго. Колко дружества до момента са ликвидирани – доброволно или принудително? Кои са в несъстоятелност и предстои да бъдат ликвидирани? 

- Ликвидацията на нелицензираните застрахователи е сложен и продължителен процес, най-вече заради ликвидирането на застрахователен портфейл и свързаните с това последствия. Тя започна още през 1998 г. До 2000 г. бяха прекратени общо 49 застрахователни акционерни дружества и взаимозастрахователни кооперации. Някои от засегнатите компании бяха обявени в ликвидация, а други съответно в несъстоятелност.

Към настоящия момент в 32 дружества е приключено производството по ликвидация, съответно по несъстоятелност. В производство по ликвидация продължават да бъдат 14 застрахователи, а 3-ма са в производство по несъстоятелност.

Продължителността на процеса се обуславя от редица обективни фактори, рефлектиращи върху възможностите на застрахователя да удовлетвори своите кредитори.

Някои застрахователи в ликвидация са изплатили задълженията си към кредиторите. При други е удължен първоначално определеният от съда срок, за да се осигури необходимото технологично време за осребряване на активите и за събиране на вземанията, респективно за осигуряване на парични средства за удовлетворяване на кредиторите.

 

Какви са обобщените резултати от проверките в общозастрахователните дружества през тази година? Какви наказания ще наложите?

- През 2004 г. са започнали 3 общи и 15 тематични проверки на застрахователи. В момента контролиращите екипи приключват с издаването на актове за административни нарушения, за констатации или констативни записки в зависимост от получените резултати. Не се предвиждат тематични проверки в ЗПАД “Ей Ай Джи България” и “БАЕЗ”, тъй като тези две дружества не извършват дейност по задължителната застраховка “Гражданска отговорност на собствениците, ползвателите и държателите на МПС”. Проверки на животозастрахователни дружества, взаимозастрахователни кооперации, здравноосигурителни дружества и посредници ще се извършват през годината по план. 

 

Колко са изпратените жалби до “Застрахователен надзор” през 2003 г. и колко от началото на тази година? Срещу кои компании има най-много основателни жалби?

- По дейността на управлението във връзка с жалби и сигнали на граждани през 2003 г. са постъпили общо 940 жалби, от които са приключени 904, а 36 са останали за решаване през следващата година. От началото на 2004 г. са постъпили общо 131 жалби, от които са приключени 94.

 

Към настоящият момент има ли компания, която да е депозирала желанието си в КФН да получи застрахователен лиценз?

- До момента в деловодството на КФН няма постъпило заявление от дружество, което да е поискало разрешение за извършване на застрахователна дейност. 

 

Какво да очакваме от управление “Застрахователен надзор” през тази година – нови нормативни документи, проверки и т.н.?

- В момента Управление “Застрахователен надзор” участва в изготвянето на Застрахователен кодекс, който ще бъде изцяло съобразен с Европейското право и практики и ще обхваща цялостна нормативна уредба, регламентираща застраховането и надзора върху него. 

 

Получихте ли сигнал от здравноосигурителни компании за нелоялна конкуренция от страна на някои здравни клиники, предлагащи абонаментно обслужване? Имате ли вече становище по въпроса?

- Управлението бе сезирано от дирекция “Специализиран медицински надзор” към Министерство на здравеопазването (МЗ) за едно лечебно заведение, сключващо договори, които представляват  абонаментно обслужване, т. е. форма на доброволно здравно осигуряване, в нарушение на Закона за здравното осигуряване. След анализиране на данните и документите, предоставени от Министерство на здравеопазването, се наложи извършването на допълнителна проверка на въпросното лечебно заведение от страна на КФН. Резултатите от нея в момента се обобщават и в близките дни предстои финализиране на проверката чрез издаването на съответния акт за приключването й

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив