03 Май 2024, 19:26 Днес (0) | Вчера (13)

Проблемите в здравноосигурителния пазар могат да се решат само с политическа воля

26 Април 2005 11:50 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Болница „Доверие” ще бъде една от най-модерните частни болници в района на Югоизточна Европа, заяви изпълнителният директор д-р Ангел Димитров

Д-р  Димитров, Холдинг ”Доверие” е пред финализиране на проекта, наречен „Болница „Доверие”. Ако се върнем в началото, защо решихте да изграждате болница?
Холдинг ”Доверие” е правоприемник на фонда за масова приватизация”Доверие”. Понастоящем той е една от най-големите частни структури в индустрията с мажоритарен дял в 36 предприятия в текстилната и  хранителна промишленост, както и в производството на медицински консумативи и лекарства. Въпреки затрудненията и проблемите при прехода към пазарна икономика и до днес в тях се осигурява работа и доходи на над 4 500 работници и служители. Социалният приоритет на  Холдинг ”Доверие” намира израз и в дейността му в здравеопазването, която започна  с доброволното здравно осигуряване и постепенно навлиза и в сферата на здравните услуги – извънболнична  и болнична помощ. Отчитайки недостатъците при реформиращата се здравна помощ у нас, постепенно се оформи идеята за построяване на модерен болничен комплекс, който адекватно да обезпечи потребностите от медицинско обслужване както на здравноосигурените в " Доверие”, така и на всички граждани от София и по-близките региони. Холдингът се ориентира към столичния район „Овча купел” за място на строежа, защото там, а и в близките райони, няма такова комплексно здравно заведение. Въпреки трудностите в процеса на изграждане на болницата довършителните строителни работи са към своя край и обектът е пред пуск. До края на месец април очакваме и разрешението за ползване на сградата, особено ако СГО изпълни поетите обещания за изграждане на заложената по план инфраструктура около болницата. Има технологични срокове за пусковия режим на ядрено-магнитния резонанс, но в рамките до 2 седмици той ще бъде пуснат в изпитателен режим.

Каква е структурата на болничния комплекс?
Болнична и извънболнична. При болничната е осигурен  целият набор образна диагностика, клинична и микробиологична лаборатория. Предвидени са и оборудвани кабинети за 18 общопрактикуващи лекари. Болничният комплекс не е голям като обем, но е на едно изключително ниво. Стационарът разполага с 48 легла. Има 3 операционни и 7 реанимационни поста. Към отделението по хирургия  са разкрити сектор по обща хирургия, сектор по еднодневна хирургия,  сектор по урология, сектор по ортопедия и травматология и сектор по интензивно лечение. В отделението по вътрешни болести има сектори за всички специалности на вътрешните болести. По отношение на гастроентерологията е на разположение пълен набор от апаратура за горна и долна ендоскопия, към сектора по пулмология има апаратура за функционално белодробно изследване, а в кардиологията разполагаме с  модерни ехокардиограф, велоергометър и холтерни системи. Така в диагностичен и лечебен аспект се обезпечава една голяма част от патологията на вътрешните болести. Отделението по неврология разполага с възможности за изследвания на пациентите с ядрено – магнитен резонанс, скенер(компютърна томография), електроенцефалограф и електромиограф. Физиотерапията предлага електро- и светолечение, водолечение, лечебна физкултура, кинезитерапия, масажна зала, парафинолечение и сауни.
Другата основна структура е специализираната извънболнична помощ, която ще се осъществява от медицинския център. В него ще бъдат разкрити като начало 15 кабинета за специализирана извънболнична медицинска помощ, с предвидена възможност за увеличаването им с поне още 10.    
Според мнението на доста колеги от лекарското съсловие, друга такава частна болница няма в района на югоизточна Европа. Самото проектиране и изграждане на здравният комплекс е съобразено с всички изисквания на Европейски Съюз.

Споменахте за ядрено-магнитния резонанс. С какви други апарати ще разполага комплексът?
Секторът по образна диагностика има още скенер, два рентгена, мамограф, пантомограф и ехограф с цветен доплер. Лабораториите също са оборудвани според европейските стандарти. Имаме и апаратура за т.нар.”безкръвни операции”. За реалното стартиране на дейността  се въздържам от точна дата, защото, освен от наличните вече сграден фонд и апаратурата, сме зависими и от редица държавни и общински институции, но се надяваме да е във възможно най-близък срок.

На колко възлизат инвестициите?
Няма да цитирам всички цифри – само закупената досега апаратура е на стойност над 3 милиона евро.
 
В какъв срок виждате възвръщане на инвестициите?
Както казах в началото, Холдинг „Доверие” е мажоритарен собственик на 36 предприятия, които отчитат всяка година значителен за нашите условия положителен финансов резулат. В този смисъл холдингът няма амбиции за бързи, и на всяка цена, печалби. Нашите разчети са за вероятен период на възвръщаемост на инвестицията от 5 до 7 години. Поставили сме си  този срок, отчитайки условията и възможностите на голямата част от населението, както и на перспективите за развитие на доброволното  здравно осигуряване у нас през този период.

Имате ли вече договори с именити здравни специалисти в различните направления и с кои?
Всяко здравно заведение се стреми да осигури достъп на пациентите си до висококвалифицирани специалисти и ние не правим изключение от това. Не би било коректно обаче предварително да обявим конкретните личности.

Ще могат ли клиенти на други здравноосигурителни компании да ползват услугите на болничния комплекс?
Нашите усилия са насочени към осигуряване на възможности за всички желаещи да ползват предлаганите от нас медицински услуги.

Как бихте анализирали здравноосигурителния пазар в момента?
Към днешна дата у нас здравноосигурителен пазар на практика не съществува. На лице е монопола на НЗОК и практическата липса на всякакви възможности за конкуренция, както и допълнително предлагане на здравно обслужване. Проблемите в здравноосигурителния пазар биха могли да бъдат решени само с политическа воля. Вие знаете, че в момента пакетът за здравно обслужване според МЗ покрива практически всичко. Тогава естествено се поставя въпросът къде е мястото на доброволното здравно осигуряване? Но това е риторичен въпрос. За в бъдеще, на фона на недофинансирането на здравеопазването, което е факт, смятам, че този пакет трябва да бъде строго регламентиран и финансово подсигурен. Така може да се оформи ниша за доброволното здравно осигуряване, където всеки е на ясно колко плаща и какво ще получи като здравни услуги срещу това. Защото в момента няма стимул, който да потенцира здравноосигурителните компании и да привлича клиенти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив