19 Май 2024, 23:49 Днес (0) | Вчера (0)

Стриктният контрол е допълнителна гаранция за осигурените лица

29 Юли 2004 08:52 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Разговор с Атанас Раков, председател на СД и гл.изп. директор на ПОК Съгласие

ГОСПОДИН РАКОВ, ПОЕМАЙКИ РЪКОВОДСТВОТО НА ПОК СЪГЛАСИЕ, ЩЕ ИЗВЪРШИТЕ ЛИ ПЕРСОНАЛНИ ИЛИ ДРУГИ ПРОМЕНИ В ДЕЙНОСТТА НА КОМПАНИЯТА?
- Нашата основна цел е осигурените лица да бъдат обслужени по най-добрия начин и хората да знаят, че Съгласие е надежден партньор, при който техните пари са на сигурно място и се управляват добре. Целите, които си поставя компанията за увеличаване размера на управляваните активи и броя на осигурените лица, няма да се постигнат с персонални промени. Напротив, намерението на новото ръководство е да се стимулират служителите и осигурителните посредници за по-ефективна работа и за постигане на пряк контакт с осигурените при нас лица с цел повишаване нивото на обслужване.
Държа да подчертая, че Съгласие е част от групата Орел-Г, в която влизат компаниите ЗК Орел, ЗК Орел Живот и БЗОК Закрила. Групата Орел-Г е мажоритарен акционер в ПОК Съгласие и като част от нея ще се стремим да налагаме възприетите стандарти за коректно и качествено обслужване на нашите клиенти, предлагайки качествени продукти и обслужване на пазара. При последното увеличаване на капитала на компанията другите три основни акционера запазиха своето участие - Българска стопанска камара, ЗПД Витоша и Булбанк.
 
КАКВИ ЦЕЛИ СТЕ СИ ПОСТАВИЛИ?
- Основната цел в дейността на ПОК Съгласие е трайното й утвърждаване като третата по брой осигурени лица и размер на управлявани активи пенсионноосигурителна компания и постепенно нарастване на пазарния й дял по посочените показатели. Компанията ще се стреми преди всичко към обхващане на по-голям процент от работещите във финансово стабилни фирми и организации. За нас приоритетна цел е нарастването дела на редовно плащащите осигурителни вноски и в трите фондa. От друга страна, в дейността по привличане на новоосигурени лица ще се стремим и към поддържане на оптимална възрастова структура на осигурените.
 
КАКВО ПОКАЗВАТ ШЕСТМЕСЕЧНИТЕ РЕЗУЛТАТИ?
- За шестте месеца на годината Съгласие увеличи с приблизително 20% размера на управляваните активи - от 50.804 на 60.678 млн. лв. Само при универсалния фонд имаме ръст от 42%. Броят на осигурените към 30 юни 2004 г. в трите фонда достигна 263 268 души. Доходът, реализиран при управлението на активите, продължава да бъде един от най-високите. Към 30 юни постигнатата доходност е 12.17% за универсалния, 10.89% за професионалния и 8.67% за доброволния фонд.
От март 2004 г. ПОК Съгласие реализира положителен финансов резултат, което съответства на финансовия план за развитие на компанията.
 
КАКВИ СА ВАШИТЕ НАБЛЮДЕНИЯ ЗА ПРОЦЕСА ПО ПРЕХВЪРЛЯНЕ? ИМА ЛИ ИНТЕРЕС ОТ СТРАНА НА ОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА КЪМ СМЯНА НА ПЕНСИОННИЯ ФОНД?
- Периодът от началото на годината е кратък за по-сериозен анализ на процеса, но въпреки това се очертаха няколко основни тенденции. На първо място, параметрите на този процес са ограничени от гледна точка относителен дял на лицата, подали заявление за прехвърляне. Като процент от общия брой на осигурените лица той не надхвърля 3-4%. На второ място - очертава се тенденция на липса на информация от страна на осигурените лица в кой пенсионен фонд са осигурени, което определя и относително големия процент на отказаните заявления. И на трето място, очертаха се някои дребни детайли при конкретизацията на нормативната база, регламентираща процеса.
Анализът на процеса показа, че осигурените лица нямат сериозен интерес към смяна на участието си в даден пенсионен фонд и ако има промяна, тя е продиктувана не толкова от личен интерес на лицето, а от други фактори, независещи от качеството на неговото обслужване и начина на управление на неговите средства.
 
ИМА ЛИ ПОСТЪПИЛИ СИГНАЛИ В ПОК СЪГЛАСИЕ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ИЛИ НАТИСК ПРИ ПРЕХВЪРЛЯНЕ?
- Както и при кампанията по първоначален избор, така и в процеса по промяна на участието на някои места се наблюдава административен натиск върху осигурените. Поради финансови и други ангажименти ръководствата на някои фирми и предприятия налагат на всички свои служители прехвърляне към друг пенсионен фонд, което на практика опорочава правото на личен избор. Определен натиск се оказва и от страна на осигурителни посредници, при което често се разпространява и невярна информация за дейността на пенсионноосигурителните дружества.
В ПОК Съгласие постъпиха сигнали за злоупотреби с лични данни от страна на осигурителни посредници, за фалшиви заявления за промяна на участие, които лицата не са подписвали, и принуждаване на лицата да подписват заявления за прехвърляне към друг фонд. За всички постъпили в компанията сигнали сме уведомили КФН и съответните съдебни органи и те предприеха своевременни действия.
 
КАКВА Е ВАШАТА ОЦЕНКА ЗА СЕКТОРА И КАКВИ ТЕНДЕНЦИИ В НЕГОВОТО РАЗВИТИЕ БИХА МОГЛИ ДА СЕ ОТКРОЯТ?
- Това, което прави впечатление, е стриктният и коректен контрол от страна на КФН, което е допълнителна гаранция за защита интересите на осигурените лица. Може да се направят някои конкретни предложения за промени в законодателството, които да стимулират развитието на дейността по допълнителното пенсионно осигуряване и да направят още по-привлекателно осигуряването за допълнителна пенсия. Много важен въпрос е и размерът на данъчните преференции. За да се стимулира инициативата на работодателите да отделят повече средства за пенсионно осигуряване, необходимо е да бъде увеличена данъчната преференция от 40 лв. месечно, която няколко години запазва същия размер. Да припомня, че в тях се включват още доброволно здравно осигуряване и доброволно осигуряване при безработица.
На следващо място - от полза за осигурените е да се разреши данъчната преференция за личните вноски за работещите по трудово правоотношение да се ползва не само месечно, но и на годишна база, каквато данъчното законодателство предвижда за наетите по договори за възлагане на управление и контрол и за всички останали категории, подлежащи на годишно данъчно облагане.
 
ПРЕДВИЖДАТЕ ЛИ СЪВМЕСТНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С БАНКОВА ИНСТИТУЦИЯ?
- От май банка попечител на фондовете на Съгласие е HVB Bank Biohim. Спряхме се на нея поради опита, който има в работата си с пенсионни фондове, и поради развитата клонова мрежа. Банката предложи много добри преференциални условия по кредитни и депозитни продукти, както и за разплащания за осигурените в управляваните от ПОК Съгласие фондове. За преференциалните условия информирахме осигурените лица с годишните извлечения за натрупаните суми по индивидуалните им партиди. Намерението ни е да разширим сътрудничеството с банката и в други насоки. По различни проекти, свързани с разширяване на кръга от предлагани продукти, преговаряме и с други банки, като след финализирането ще уведомим своевременно всички наши клиенти. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив