19 Май 2024, 22:08 Днес (0) | Вчера (0)

Туризмът храни 400 хиляди българи

30 Август 2004 08:33 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Курортите ни съперничат на Турция и Испания, казва зам. - министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов

Днес (б. ред. - вчера) е Ден на туризма, господин Хаджиниколов.
- Да, това е наш браншови празник и бих желал да поздравя всички колеги. Надявам се, че ще завършим сезона с радостно настроение.
Знаете ли колко хора работят в туризма у нас, грубо?
- Ами, поне експертите считат, че туризмът създава около 400 000 работни места, или всеки шести, който е зает в България, работи за туризма пряко или косвено.
Сега няма две мнения, че сезон 2004 ще бъде рекорден, нали?
- Аз не обичам думи като рекорден и т. н. Но ще бъде добър сезон независимо от времето, тъй като все пак лятото не беше най-доброто
Но така или иначе това, което направиха колегите в бранша като предлагане, като разнообразие, дава своите резултати.
И все пак ще има един ръст от над 10 процента тази година за туристите?
- Поне официалната информация чрез статистиката дава основание за такъв извод. Това значи, че страната ни ще бъде посетена от около 4 млн. души само с цел почивка и развлечения. Миналата година у нас бяха 3,6 млн. туристи приблизително.
С кого можем да се сравняваме като туристическа страна през 2004 г. С Хърватия май не можем.
- Мисля, че такива сравнения като брой туристи и прочее невинаги дават резултати, но като развитие може да се сравняваме с Хърватия, като качество съперничим на водещите туристически страни като Турция, Испания и прочее. Като потенциал мисля, че много има какво да направим, за да стане България не само една позната дестинация, морска дестинация, но една действително туристическа страна, предлагайки от 1 януари до 31 декември възможности за развлечения, посещения и пътувания в страната.
Какво все пак ни направи търсена страна - качеството ли или по-ниските цени?
- Бих казал съотношението качество-цени, тъй като на съвременния туристически пазар то определя и насочва търсенето. Като плащам една цена, срещу нея трябва да получа съответното качество и това съотношение в България вече няколко години традиционно се наложи като оптимално и това ни прави търсена страна.
Кое ни е слабото място?
- Ами, първото, което трябва да се посочи, това е инфраструктурата. За да направим България туристическа страна, първо, туристите трябва да имат възможността да стигнат до красивите планини, до културно-историческите паметници, до минералните извори. Значи пътища, комуникации,летищата също са проблем Знаете какво става на аеропортите във Варна и в Бургас през лятото.
За да развием културния туризъм, мисля, че трябва да извървим пътя от уникален културно-исторически паметник до туристически продукт. Около паметника да бъде изградена съответната инфраструктура, която ще позволява да се посещава той, но и да се съхранява и развива. Така че има доста какво да се направи.
Ще успеем ли държавата да стори нужното?
- Мисля, че в рамките на възможностите държавата трябва да направи своето, особено що се касае до инфраструктурата. Това вече е един изключително болен проблем - пътища, пречиствателни станции, ВиК, електроснабдяване и т. н.
Банско стана европейски курорт, но със средствата на частни предприемачи. Голям е интересът на инвеститорите, но няма ли да се получи така, че легловата база да е повече от туристите?
- Между другото, туристическият пазар, европейският, още в началото на 70-те години на миналия век се трансформира от пазар на продавача в пазар на купувача. Или по-просто казано - на този пазар предлагането надвишава значително търсенето
Постепенно и българският туристически пазар се трансформира, но трябва да се строи и да се развива умно, без да се поврежда природната среда, без да се нарушава съответният микроклимат. За да станем значима дестинация за ски туризъм, ние трябва да предложим съответната база за настаняване, специализирана инфраструктура и прочее. Банско се разви, но за да се уплътни лифтът, трябва да се построят до 10 000 легла. Обмисляме да използваме съществуването на най-стария ски курорт в България Боровец и доразвивайки го, да разширим възможностите за предлагане на региона. Знаете, че около Боровец, Говедарци, Мала църква и т. н. има много богати възможности за ски туризъм. Когато България предложи 25-30 хил. легла за ски туризъм, вече ще сме в класацията на предпочитаните дестинации за този вид почивка.
Кога ще се събере работната група от заместник-министри за "Супер Боровец", чийто шеф сте вие.
- Във вторник ще се съберем на мозъчна атака, ако мога така да се изразя. Всеки да каже своите идеи и в края на седмицата вече с експертите ще започнем същинската работа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив