20 Април 2024, 11:59 Днес (0) | Вчера (10)

Ще наваксаме 360 млн. лева приходи

28 Април 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Разговор с Милен Велчев, министър на финансите

ГОСПОДИН ВЕЛЧЕВ, КОЛКО ЩЕ СТРУВА НА БЮДЖЕТА НАМАЛЯВАНЕТО НА СТАВКИТЕ ЗА ДАНЪК ПЕЧАЛБА И ЗА ЛИЧНИТЕ ДОХОДИ И СЕМЕЙНОТО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ?
- Стойността на семейното подоходно облагане за бюджета ще се изясни от параметрите му, които обаче още не са определени. Очакванията са ми то да струва около 100 млн. лв. годишно. Намаляването на данъчните ставки при ДОД ще се отрази с 50-60 млн. лв., но при допускане, че няма да се повиши събираемостта. Много вероятно е обаче това да стане, защото стимулът да се укриват данъци ще е по-малък. По груба оценка, основаваща се на миналогодишните данни, загубата на приходи от намаляването на ставката на корпоративния данък с 4.5% би могла да стигне 200 млн. лв. Отново допускаме обаче, че размерът на печалбата е постоянен, а се надяваме, че фирмите ще декларират по-голяма печалба заради по-ниската ставка.
 
ЗАЩО РЕШИХТЕ ПО-ВИСОКИТЕ ДОХОДИ ДА СЕ ОБЛАГАТ С 5% ПО-МАЛКО, А ПРИ ОСТАНАЛИТЕ НАМАЛЕНИЕТО ДА Е САМО 2%?
- Стойността за бюджета е много по-голяма за по-ниските етажи, тъй като много повече хора декларират и плащат ниски данъци. Над 600 лв. месечен доход обявяват съвсем малък брой хора и според нас една от причините е все още сравнително високият данък, който трябва да бъде по-значително намален, за да се намали стимулът за укриването му. Освен това стимулираме инициативата сред тези най-активни слоеве от обществото.
 
ДО КАКВА ВЪЗРАСТ НА ДЕЦАТА СИ РОДИТЕЛИТЕ ЩЕ ПОЛЗВАТ ДАНЪЧЕН КРЕДИТ?
- До 18 г. и най-вероятно и за тези, които продължат да учат след пълнолетие до определена възраст.
 
ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ОТ ЗЛОУПОТРЕБИ ПРИ СОЦИАЛНОТО ОБЛАГАНЕ, ОТ ПОЛЗВАНЕ НА ОБЛЕКЧЕНИЯТА И ПРИ ДВАМАТА РОДИТЕЛИ, КАКВО ЩЕ ГИ ИЗКЛЮЧВА?
- ЕГН доказва възрастта на децата, така че тук едва ли би имало злоупотреби. Освен това родителите ще попълват декларации, те ще се сравняват, за да сме уверени, че не се декларират облекченията и от двамата родители.
 
СПОМЕНАХТЕ, ЧЕ ДАНЪЧНИЯТ КРЕДИТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО 40 ЛВ. НА ДЕТЕ МЕСЕЧНО, КОРЕКТНА ЛИ Е ТАЗИ СУМА?
- Не, тази цифра е хипотетична.
 
ПРЕДВИЖДАТЕ ЛИ ОРЯЗВАНЕ НА БЮДЖЕТНИТЕ РАЗХОДИ, ЗА ДА БЪДЕ ДОСТИГНАТ БЮДЖЕТНИЯТ ДЕФИЦИТ ОТ 0.4% ЗА 2004 Г., КОЙТО ДОГОВОРИХТЕ С МИСИЯТА НА МВФ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ПАРИТЕ ПОД ЧЕРТА МИНАВАТ В РАЗХОДНАТА ЧАСТ?
- Засега не очаквам да пострадат бюджетните разходи, тъй като работим активно по увеличаване на събираемостта на данъците и данните за първите три дни са окуражаващи. Но не изключвам и такава възможност, тъй като не се знае какво ще стане по-нататък през годината. Знаете, че имаме буфери, които предвиждат концентрирането на по-голяма част от разходите в последното тримесечие. Ако приходите не се преизпълнят, то има възможност да съкратим разходите именно през последното тримесечие без особени проблеми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив