14 Май 2024, 05:28 Днес (0) | Вчера (12)

Дали България не се оказва заложник на британски вътрешнополитически борби*

08 Април 2004 BBC по статията работи:
A+ A-

Експерт по въпросите на имиграцията за скандала с визите

Британското посолство в София разпространи съобщение до медиите, в което се казва,че британският министър на вътрешните работи е наредил възобновяване на визовите процедури в България и Румъния от 13 април.

Засега ограниченията за бизнес-визите в рамките на споразумението за асоцииране в ЕС се запазват до приключване на разследването в Хоум офис.

Издаването на визи за двете страни беше замразено на 30 март заради обвинения,че са одобрявани кандидати за бизнес визи с фалшиви бизнес планове. Заместничката на министъра на вътрешните работи Дейвид Блънкет по въпросите на имиграцията Бевърли Хюз беше принудена да подаде оставка.

Как този скандал се отразява на британската визова политика спрямо България?

Наталия Илиева от ББС се свърза с Кийт Бест от британската неправителствена организация IMMIGRATION ADVISORY SERVICES и го попита дали в случая България не се оказва заложник на британски вътрешнополитически борби.

Кийт Бест: Опасявам се, че това е точно така. И Румъния, и България трябва да се присъединят към ЕС през 2007 година и са страни по Споразуменията за асоцииране, които са специални споразумения с досегашните страни-кандидатки.

Тези споразумения целят да облекчат идването във Великобритания на хората, които искат да създадат тук собствен бизнес. Обединеното кралство изпитва остра нужда от такива хора особено от квалифицирани работници като водопроводчици, електротехници и строители.

Ние знаем колко висококвалифициани са хората в България в тези области. Така че аз лично съм натъжен, че британското правителство прояви първосигнална реакция по въпроси, които тревожат британците, но където опасенията са безпочвени.

Би Би Си: Според Кийт Бест от IMMIGRATION ADVISORY SERVICES нито правителството, нито опозицията във Великобритания изпитват враждебност към България, но са разтревожени и трябва да обърнат внимание на всеки сигнал за нарушения в контрола на имиграцията. Кийт Бест обаче има други опасения по случая.

Кийт Бест:  Понякога е много лесно да се изтъкнат едно-две нарушения, които да се преувеличат и да се представят като нещо много по-сериозно, отколкото в действителност са. Никой не анулира цялата данъчна система, защото двама-трима души са я нарушили. Никой не разрушава системата за социални помощи, защото някой злоупотребява. Същото трябва да се отнася и за имиграционната система, когато тя осигурява работници, необходими за Великобритания, само заради действията на няколко души.

Би Би Си: Може ли да се каже, че българите и румънците злоупотребяват повече от други страни в опитите си да дойдат да работят във Великобритания?

Кийт Бест: Пътувам по работа из целия свят и посещавам британските консулства. Виждал съм далеч по-големи злоупотреби в Индия от тези, за които се твърди че се правят в 10-те страни, които сега влизат в ЕС или в България и Румъния .

Освен това ако се погледне статистиката за граждани , които идват тук от държави извън европейската икономическа зона, източноевропейските страни представляват много малък процент от общия брой - само около 14 хиляди годишно сравнени с половин милион, които пристигат като студенти, с разрешителни за работа или като независими бизнесмени от целия свят.

Би Би Си:  Дали поради този случай, който доминира британската политика през последните две седмици, британските власти няма да използват по-стриктни критерии за даване на бизнес визи за българите.

Кийт Бест: Надявам се че правилата за даване на визи няма да бъдат прилагани по-строго към български граждани. Очевидно е че имиграционният контрол трябва да бъде наблюдаван и че служители в британските посолства трябва да проверяват добре дали кандидатите за визи отговарят на условията и правилата.

Но ще бъде неправилно и пресилено ако имиграционите изисквания се прилагат по строго за българи отколкото за граждани на други държави. Тези правила трябва да се прилагат еднакво във всички британски посолства по света.

* заглавието е на редакцията

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив