25 Април 2024, 20:29 Днес (14) | Вчера (12)

Започват масови проверки на обменните бюра

26 Май 2004 10:17 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Разговор с Васил Панов, началник "Оперативен контрол" в ГДД

ГОСПОДИН ПАНОВ, КАКВО НАЛАГА ОТНОВО ДА СЕ ПРОМЕНЯ НАРЕДБАТА, РЕГЛАМЕНТИРАЩА ДЕЙНОСТТА НА ОБМЕННИТЕ БЮРА?
- През м. г. затегнахме режима за обменните бюра значително, така че да се намалят възможностите за измами при сделките. Основният проблем е, че хората не внимават какво подписват и продължават да се лъжат. Намаляха като бройки оплакванията. За съжаление обаче през т. г. ужилванията от недобросъвестни сарафи са за големи суми.
 
ЗАЩО ЕДИН ОТ НАЙ-РЕГУЛИРАНИТЕ БИЗНЕСИ В ДЪРЖАВАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЗАПЛАХА И ЗА ЦЯЛ ОТРАСЪЛ КАТО ТУРИЗМА?
- Причините са няколко. За мен е въпрос, дали не избързахме с отмяната на лицензионните режими. Това не е проблем само при обменните бюра. В същото време този бизнес няма силна браншова организация, която да поеме ролята на сито за недобросъвестните, които го петнят. На срещата в Пловдив сарафите предложиха много по-рестриктивни мерки, като лицензиране и т. н., т. е. самите те искат строг режим. Там със съвместни усилия на данъчните органи, полицията и прокуратурата се постигна мигновен ефект. Бюрата, с които имахме проблеми, не работят. По същия начин се решиха проблемите и във Варна, където има само единични случаи.Смачкани са всички тези нелоялни търговци след добро взаимодействие между органите. В Слънчев бряг обаче съвсем не е така. През м. г. оплакванията от чейнджбюрата може би бяха по няколко на ден. От юни пак започваме масови проверки. Каквото зависи от нас като репресивни мерки, ще го приложим. Предстои ми среща с прокуратурата в Бургас, ще има и представители на полицията.
 
КАКВИ НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ ПРЕДЛАГАТЕ?
- Първото предложение е да бъде фиксиран курс не повече от 5% от основния валутен курс за деня. За целта освен в наредбата ще бъде необходима промяна и във Валутния закон. В наредбата предлагаме сделката да може да се разваля още преди клиентът да напусне обменното бюро. Няма да се подписват договори при сделки, когато курсът се отклонява с над 10% от този на БНБ. Тази опция въведохме, надявайки се, че след като хората трябва да се подписват на още едно място, ще бъдат по-внимателни и ще забележат, ако курсът е неизгоден. За голямо съжаление не е така и те го признават в жалбите. Оказа се, че сега това е главната схема обменните бюра да ги мамят. Асоциацията на хотелиерите държи валутните сделки да са разрешени само в хотелите или в масивни сгради, а не на случайни места по улиците. До края на седмицата имаме среща с Агенцията за финансово разузнаване и ще изготвим текстовете за промените.
 
КАКВО ПОКАЗВАТ ПРОВЕРКИТЕ НА ЗАЛОЖНИТЕ КЪЩИ?
- Нашите проверки нищо не доказват, ако питате за крадените стоки. Ние не можем да установим дали една вещ е крадена или не. Чия собственост е, е работа на полицията. От гледна точка на плащането на патентите те са изрядни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив