29 Март 2024, 03:06 Днес (0) | Вчера (11)

Нина Радева: Хазната губи 170 млн. лв. от сваления налог, но ще стабилизира бизнеса

17 Ноември 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Ниските данъци вадят фирмите на светло

С финансите трябва да се внимава, категорична е шефката на бюджетната комисия Нина Радева


Въпрос: Г-жо Радева, какви са приоритетите в държавния бюджет за 2004 г.?

Радева: Бюджет 2004 е реалистичен и изпълним, което за пореден път доказва, че средата за бизнес в България е прогнозируема. Този бюджет се опитва, от една страна, да създаде условия за по-интензивно развитие на бизнеса. Той се облекчава чрез намаляване на данъчната ставка по Закона на подоходното и корпоративно подоходно облагане, според който данък печалба става 19,5%. В същото време с този бюджет управляващото мнозинство и правителството създават условия за изпълнение на ангажиментите си в социалната сфера. Особено внимание се обръща на здравеопазването, образованието и реформата в съдебната система. Този бюджет е едно логическо продължение на политиката, която беше заложена през тази година. Във финансовата сфера поначало не бива да се правят резки движения, които биха създали условия за икономически кризи или някаква неопределеност на бизнессредата. Затова той е продължение на политиката на правителството във всички важни области, в които ние сме поели ангажименти пред избирателите - за насърчаване и облекчаване на бизнеса, даване възможност на по-интензивно развитие, за насърчаване на заетостта. Много важен аспект, който се доразвива с бюджет 2004, е финансовото укрепване на общините чрез реализация на програмата за финансова децентрализация.

Въпрос: Смятате ли, че с отпускането на повече пари за здравеопазването за следващата година ще се подобри неговото качество?

Радева: Това е много съществен и важен въпрос. Действително за следващата година ние осигуряваме 200 млн. лв. повече спрямо тази, които могат да бъдат използвани чрез здравни пътеки от българските граждани. Но големият въпрос, който предизвика дебати, е преструктурирането на системата на здравеопазване. Определено в тази сфера не просто трябва да се дават повече пари, а да се намери форма те ефективно да се използват и да стигат до пациента,  а не да потъват в канали, които предхождат обслужването на пациента. Също така трябва да осигуряват качествена здравна помощ срещу тежестта на осигуровките, които хората плащат. Финансовата дисциплина и в държавните, и в общинските здравни заведения трябва да бъде на съвсем друго ниво. Мисля, че минаването на финансиране на здравеопазването от НЗОК в голяма степен ще създаде условия за по-голяма конкуренция между видовете здравни заведения. Самите пациенти ще могат да избират и така да определят кои са жизнените лечебни заведения. Кои да останат и кои няма да издържат на конкуренцията.

Въпрос:  Предвидените пари за общините ще гарантират ли финансовата им стабилност и развитие?

Радева: Натрупаните проблеми в общините са много. Те не могат да бъдат решени от раз само със законови промени. Изисква се много сериозен период, в който проблемите да бъдат изяснени и да се намери ресурс за решаването им. По отношение на бюджет 2004 мога да кажа, че той ясно разписва отговорностите на държавата към общините по отношение на техните ангажименти да изпълняват функциите си в областта на образованието, здравеопазването, социалното подпомагане. Осигурени са необходимите пари, за да се изпълнят тези държавни разходни отговорности. Пред общините обаче стои един голям въпрос - да укрепят собствения си финансов капацитет, да го развиват, да създадат условия за генериране на повече местни приходи и заедно с парите от държавата да се създадат условия за развитие.

Въпрос: Намаляването на данък печалба как ще се отрази на бизнеса?

Радева: Това ще е и стимул все повече фирми да излизат на светло по отношение на приходите и разходите, без повече да е необходима еквилибристика с цифрите. Вярно, че от намаляването на този данък бюджетът губи 170 млн. лв., но така се стабилизират основните работещи фирми и те имат естествен стимул да се борят за икономическа стабилност и по-големи печалби.

Въпрос: Ще подкрепите ли предложението за намаляване на данък общ доход?

Радева: На този етап не бих искала да се ангажирам публично с мнение. Ще го изразя, след като в дискусия в бюджетната комисия получа всички аргументи "за" и "против". Трябва да се балансира между двете тези и да се вземе най-доброто решение. Но не бих искала да влизам в детайли, защото не искам да се предрешава резултатът от дискусията.

Въпрос: Започнаха дебатите в парламента по данъчните закони. Оптимист ли сте за приемане на бюджета в срок?

Радева: Аз съм реалист. Смятам, че ние сме сериозна политическа сила и ще приемем в срок и данъчните закони, и бюджета.

Елена Янева

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив