25 Април 2024, 01:58 Днес (0) | Вчера (12)

ОББ Балансиран Фонд ще инвестира предимно на българския пазар

28 Юни 2004 08:06 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Разговор с Пламен Цветанов, ръководител на сектор "Корпоративни финанси" в Дирекция "Инвестиционно банкиране" на ОББ АД и изпълнителен директор на ОББ Асет Мениджмънт ЕАД

ГОСПОДИН ЦВЕТАНОВ, КАК ОББ РЕШИ ДА НАВЛЕЗЕ НА ПАЗАРА НА ВЗАИМНИ ФОНДОВЕ, ВИЗИРАЙКИ УЧРЕДЕНИЯ НА 22 ЮНИ ОББ БАЛАНСИРАН ФОНД?
- При първите признаци на съживяване на капиталовия пазар в България и при наличието на тенденция за възходящото му развитие ОББ АД предприе необходимите стъпки, за да е сред пионерите и в сектора на структуриране и управление на портфейли от ценни книжа. ОББ Балансиран фонд АД беше учреден с капитал от 1 080 500 лв. от 16 юридически и физически лица, като ОББ АД записа 46% от учредителния капитал.
 
ПО КАКЪВ НАЧИН ЩЕ СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ АКТИВИТЕ НА ДРУЖЕСТВОТО?
- Емисионната стойност и цената на обратно изкупуване на акциите на ОББ Балансиран фонд ще се определят ежедневно от управляващото дружество под контрола на банката депозитар на базата на нетната стойност на активите в портфейла.
 
КАКВА ЩЕ Е СХЕМАТА ЗА РАБОТА НА ФОНДА?
- Капиталът на инвестиционното дружество ще се увеличава или ще се намалява съобразно промяната в нетната стойност на активите, включително в резултат на продадените или обратно изкупени акции на инвестиционното дружество. ОББ Балансиран фонд ще емитира нови и ще изкупува обратно акциите си всеки работен ден. Управлението на портфейла, счетоводното и маркетинговото обслужване на дружеството ще се извършват от управляващото дружество ОББ асет мениджмънт, което в лицето на ОББ АД ще осигури и мрежата от офиси за пласмент и обратно изкупуване на акциите на ОББ Балансиран фонд.
При емитиране на нови акции цената им ще се увеличава с разходи в размер на 0.2 на сто от нетната стойност, а при обратното изкупуване ще се намалява с разходи в размер на 0.2 на сто от нетната стойност на активите на акция към датата на определянето й.
Всички разходи, свързани с дейността на ОББ Балансиран фонд, няма да надвишават 5 на сто от средната годишна нетна стойност на активите по баланса на инвестиционното дружество.
 
КАКВО ЩЕ БЪДЕ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО ВЪВ ФИНАНСОВИТЕ ИНСТРУМЕНТИ, В КОИТО ЩЕ ВЛАГАТЕ?
- ОББ Балансиран фонд ще инвестира набраните от него средства в портфейл, съставен от дългови книжа /облигации, ДЦК/ с до 80% от активите, дялови книжа /акции/ с до 50% от активите, а най-малко 10% от портфейла ще представляват ликвидни средства. Относно ликвидните средства в структурата на портфейла учредителите поставиха горна граница от 30% с намерението набраните средства да не "бездействат", а да носят доход при инвестиране в активи с ниско до средно ниво на риск.
Идеята е да се постигне диверсификация и оптимизация на портфейла и чрез активно управление на активите да се ребалансира в подходящи моменти така, че рискът да бъде намален до възможния минимум, без това да намалява общата доходност. По-големият относителен дял на дълговите книжа предполага по-малък риск по отношение цените на книжата в портфейла и ще осигурява сравнително стабилен и сигурен, макар и немного висок доход. Инвестициите в акции добавят променливост в стойността на портфейла, увеличават риска, но и потенциала за по-висока доходност.
 
КАКВА Е ОЧАКВАНАТА ГОДИШНА ДОХОДНОСТ ОТ ПОРТФЕЙЛА?
- Основна цел на ОББ Балансиран фонд е да осигури на своите акционери нарастване на стойността на акциите на инвестиционното дружество чрез реализиране на капиталова печалба при умерен риск.
Като инициатор и основен учредител на дружеството ОББ АД има за цел то да постигне в дългосрочен план ръст и на капитала, и на приходите си. В краткосрочен план цел на инвестиционното дружество е постигане на доходност, надвишаваща доходността по сравнимите алтернативни вложения в лева при умерено ниво на риск.
 
КЪМ КАКЪВ ТИП КЛИЕНТИ ЩЕ БЪДЕ НАСОЧЕН ФОНДЪТ?
- В акции на ОББ Балансиран фонд ще може да инвестира всеки, който желае. По статистически данни в Европейския съюз, САЩ и Канада над 60% от спестяванията са под формата именно на участия във взаимни фондове, като в същото време около 30% от активите им са собственост на институционални инвеститори. С повишаване на инвестиционната култура на българите тази тенденция непременно ще стане валидна и за нашата страна в близко бъдеще. В този смисъл ще направим необходимото да разкрием пред обществеността преимуществата на този начин на инвестиране както за индивидуалния инвеститор, така и за институционалния.
Важно е вече да се прави разлика между спекулация - хазартно залагане за краткосрочен период, и инвестиция - вложение със силен елемент на спестяване, носещо ръст на личния доход на инвеститора в дългосрочен план. Взаимните фондове нямат нищо общо с печално известните у нас "пирамиди". Дейността им е строго правно регулирана и върху тях се осъществява стриктен контрол от Комисията за финансов надзор. Самият факт, че ОББ - една от най-големите български банки, е сред учредителите, вече подсказва на хората, че това е почтен бизнес.
 
ПРЕДВИЖДАТЕ ЛИ В БЪДЕЩЕ ДА ПРАВИТЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ФОНДОВЕ - САМО ЗА АКЦИИ, САМО ЗА ОБЛИГАЦИИ?
- Да. След подаване на документите на ОББ Балансиран фонд за одобрение от КФН започваме работа по учредяването на взаимен фонд, който ще инвестира само в акции и ще е предназначен за инвеститори, очакващи по-висока доходност и склонни да приемат по-висок риск при инвестирането. Капиталът за това дружество е почти набран. На по-късен етап ОББ ще учреди и фонд за инвестиции само в дългови ценни книжа. Възможно е лансирането в бъдеще и на други специализирани фондове. Всичко зависи от скоростта и степента на развитие на пазара. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив