25 Април 2024, 07:14 Днес (0) | Вчера (12)

Очакваме до края на годината да получим застрахователен лиценз

02 Юли 2004 17:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Христос Кацанис, изпълнителен директор на ОББ

Г-н Кацанис, OББ имаше инвестиционни намерения в областта на застраховането. Има ли развитие по този проект?
- Да, официално това бе обявено в края на миналата година, когато в България  беше делегация от Гръцката банка. Направихме вече определени стъпки в тази посока - наехме сграда, където ще се настани застрахователната копания. Нашето намерение, което е одобрено и от Съвета на ОББ, е да се създаде застрахователна компания за общо застраховане и след това тя да създаде и животозастрахователно дружество. Заради определени промени в Националната застрахователна компания през последните месеци закъсняваме малко, но не сме се отказали. Надявам се от есента да се занимаваме по-активно с този проект. В българското ни застрахователно дружество акционери ще са ОББ с 50% и Националната застрахователна компания със същия дял.
ОББ е добре известна в България. Националната застрахователна компания пък е 75% притежание на Националната банка на Гърция и е най-голямото застрахователно дружество в Гърция. Тя действа и в Румъния (чрез компанията Гаранта) и в Кипър. Надявам се скоро да започне работа и в България.

Има ли вече изграден екип, събирате ли хора?
- Имаме доста контакти с българските застрахователи. Смятам, че сред тях има добри кандидати. Най-важно обаче на този етап е да съберем необходимата документация, която да представим в КФН, за да можем да получим лиценз.

Кога очаквате да получите лиценз и официално да стартирате?
- Надяваме се това да стане до края на годината.

А кога прогнозирате създаването на животозастахователната компания?
- За  мен е изключително важно да свършим с първата фаза - да създадем общозастархователната компания. След това ще бъде много по-лесно. Да определим условно 2005 г. за създаването на  животозастахователната компания.

Регистрирайки фирма за общо застарховане в България, Вие ще предложите на пазара общи продукти, най-малко ще застраховате кредитополучателите на банката...
- Да, определено идеята да създадем обща застрахователна компания се базира на желанието ни да предложим на клиентите си пълното финансово обслужване. ОББ има 94 000 корпоративни клиенти и над 1 милион клиенти на банкиране на дребо, така че можем да кажем, че има огромни възможности да предоставим застрахователни продукти, свързани с банковите. Много положително в тази връзка е съществуването на лизинговата ни компания “Интерлиз”, която също може да използва застрахователните продукти на нашата дъщерна компания.

Предполагам, че амбициите на бъдещата застрахователна компания са да стане фактор на българския пазар, както е на пазара нз банковите услуги.
- Така смятам, но нека животът да го покаже.

Предвиждате ли създаване на пенсионна компания, за да предложите всички възможни финансови услуги на българския пазар?
- Засега не сме обсъждали такава възможност.

А какви са последните новини свързани с банката ?
- Eдна от тях е емисията на ОББ в размер на 40 млн. лева. За първи път в България се осъществява подобна облигационна емисия на толкова голяма стойност. От тази гледна точка ще създадем един образец за цялостно развитие на капиталовия пазар в страната, а това до голяма степен съответства на желанието на българските власти, които искат т.нар. “домашно кредитиране” да се увеличава. За нас е сигурно, че емисията ще бъде успашна и ще има голямо търсене. Инвеститорите купуват емисия на една българска банка, чийто основен акционер е Националната банка на Гърция с рейтинг А (рейтингът е по-добър от този на самата Република България). С емисията се дават много добри условия за инвестиране. Това е голяма стъпка за покрепа на българския финансов пазар, но и за левовата ликвидност на банката. ОББ предоставя изключително много кредити. Малко на шега ние казваме, че приходите от полседната емисия ще покриват прибвлизително 2-3 месеца кредитирането на клиенти на дребно, защото има мого голямо търсене за този тип кредити.
Най-вероятно знаете за ангажимента на ОББ и нейното инвестиционно банкиране по места. Вече сме пласирали и продали през борсата с успех миноритарни пакети на Българтабак, ДЗИ, плевенската “Нефт и газ”. Надявам се с двете големи фирми, които остават за продан – БТК и БМФ – в рамките на следващите 12 месеца да продължим този успешен ход на прасиране на  акционерни пакети срещу компенсаторни инструменти през борсата. Но това, естествено, зависи до голяма степен и от други фактори, като решенията на правителството, Народно събрание и т.н. Нашето инвестиционно банкиране е изключително активно в областта на облигационните емисии, услугите, свързани с попечителството, депозитарните услуги. През последните месеци колегите  работиха усилено за създаване на “ОББ Асет мениджмънт”. Вече имаме удоволствието да кажем, че сме първата банка, създала инвестиционно дружество в страната. Това е “ОББ Балансиран фонд”, учредено на 22 юни т.г. с участие и на други инвеститори. Надяваме се, че до септември да получим всички лицензи, за да лансираме този фонд. Скоро след това ще създадем още един.

Последният отчет на банката ви нарежда на пето място по лихвени разходи. На какво се дължи това?
- Не виждам нещо особено впечатляващо тук. Банката се развива изключително зряло и балансирано. Имаме добро качество на потрфейла. Съмнителните кредити са под 3 %. Това ниво се дължи на факта, че специалистите ни са много добри и работят изключително качествено. Разполагаме с три кредитни центъра - за големи корпоративни клиенти, за малки и средни предприятия и за клиенти за банкиране на дребно (потребителски, ипотечни кредити и т.н) Те централизират целия кредитен процес. Решенията се вземат в тях, на базата на прогнозитне на  анализаторите. Това гарантира изключителното качество на портфейла ни. Смятам, че той е от най-добрите в банковата система.

В последно време много се шуми около банкоматите и тяхното обслужване заради таксите, които се събират. Има ли проблем в самата система...
- В началото сме на един преходен период за създаване на наша система. Естествено, става въпрос тя да е извън Борика. Някои банки ще бъдат включени в нашата система, някои - в Борика. Но ние сме в самото начало и  смятам, че всичко ще си дойде на мястото в скоро време.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив