19 Април 2024, 09:44 Днес (3) | Вчера (11)

През 2014 година ще се роди нова, изцяло българска застрахователна компания

30 Декември 2013 11:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 декември 2013, 11:48
insmarket.bg

Ръстът на премийния приход на застрахователите у нас изпреварва десет пъти икономическата експанзия на страната

Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор", пред ИНСМАРКЕТ

Г-н Богоев, как оценявате българския застрахователен пазар в края на 2013 година?

Като стабилен. Данните за деветмесечието на 2013 г. еднозначно показват промяна в тенденцията и значимо, изпреварващо нарастване на премийния приход спрямо БВП на годишна база (БВП отчита ръст от 0.8 %). Брутният премиен приход на годишна база нараства със 7,8 %, при спад от 0,3 % в края на септември 2012 г., като отчетеният ръст в общото застраховане е от 5,1 %, при спад от 0,9 % за същия период на предходната година, а ръстът в животозастраховането е от 22,3 %, при ръст от 3 %, изчислен в края на септември 2012 г. Също така техническият и финансовият резултат и за двата сектора продължават да бъдат положителни.

Кои, според Вас, ще бъдат предизвикателства пред бранша в световен план и на национално ниво?

В световен план голямото предизвикателство е запазването на доверието в застрахователните продукти. Въобще, запазването на доверието се превръща в първостепенна цел на целия финансов свят.

Що се отнася за предизвикателствата пред нашия пазар и пред вътрешния пазар на ЕС, те са свързани със предстоящата поредна фаза по прилагането на Платежоспособност ІІ. Наскоро Европейският застрахователен орган прие и публикува насоки, които предвиждат всички държави членки през 2014 г . да започнат своята ефективна подготовка за прилагането на новите изисквания за платежоспособност, корпоративно управление и разкриване на информация (публично и пред националния надзорен орган). Целта е застрахователната индустрия и застрахователния надзор да се подготвят за ефективното влизане в сила на Платежоспособност две от януари 2016 г. Едновременно с това трябва да извършим основната работа по въвеждането на новия режим в българското законодателство, а също така и да направим първите стъпки по прилагането му.

Какви законодателни регулаторни промени предстоят да бъдат въведени в застраховането у нас в близко и по-далечно бъдеще? Имате ли представа, каква е готовността на българските застрахователи да въведат Солвенси II?

Трябва да изменим законите и подзаконовите актове, за да въведем Директива 2009/138/ЕО, по-известна като "Платежоспособност ІІ или "Солвенси ІІ”. В края на 2013 година беше постигнато политическото съгласие за нейното изменение и допълнение и през 2014 г. се очаква завършването на останалите нормативни актове на европейско ниво, а нашата задача е да изменим законите си в съответствие с тях.

Прилагането на новия режим ще бъде предизвикателство, както за пазара, така и за надзора, с което се надяваме да се справим, като положим необходимите усилия за това. Освен "Платежоспособност ІІ естествено остават и националните ни приоритети във връзка с развитието на нормативната уредба на автомобилното застраховане, сред които бих откроил създаването на условия за прилагане на системата "Бонус - малус” с цел стимулиране на съзнателните водачи и намаляване на жертвите по пътищата.

Как оценявате развитието на здравното застраховане след прелиценцирането на компаниите?

В средата на декември лицензирахме 12-тото дружество, а именно "Европейска здравноосигурителна каса” АД получи лиценз за извършване на застрахователна дейност по застраховка "Заболяване”. Премийните приходи на прелицензираните дружества се отчитат вече в общото застраховане и по последни данни към края на октомври т.г. възлизат на 27 млн. лв. 

Какво се случва с компаниите, които не подадоха документи или не бяха прелицензирани?

Всичките 19 здравноосигурителни дружества подадоха документи в КФН за откриване на административни производства по прелицензиране или вливане, а две дружества подадоха документи за прекратяване на дейността, а именно "ДОМ – Здраве” АД и "ДЗИ – Здравно осигуряване” АД.  Както споменах, вече имаме 12 нови застрахователи, бивши здравноосигурителни дружества. "Дженерали Закрила Здравно осигуряване" АД се вля в "Дженерали Застраховане" АД, както и ЗОД "Булстрад Здраве” ЕАД подаде заявление за преобразуване чрез вливане в ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс груп” АД. Към момента висяща е процедурата по прелицензиране само за едно здравноосигирително дружество ("ЗОД - Планета" АД) и се очаква КФН да се произнесе по подаденото заявление в началото на 2014 г. 

  
Как бихте коментирал желанието на управляващите за въвеждане на двустепенен здравен модел с участието на частни фондове?

Въпросът за развитието на системата на здравеопазване е винаги актуален. Световната практика познава и прилага различни здравни модели, които са съобразени с особеностите и степента на развитие на съответните здравни системи, пазари и др. особености. Убеден съм, че промяна или надграждане на съществуващия модел са необходими, но като част от цялостна здравна реформа в страната.

Вярвам в необходимостта от  провеждане на задълбочена дискусия с участието на всички заинтересовани страни, включително на застрахователите, предлагащи здравни продукти, на потребителите, на академичната общност, да се има предвид и чуждестранния опит, на която да се достигне до възприемане на най-подходящия модел за българските граждани.

Как бихте коментирал идеята на депутата Димчо Михайлевски за въвеждане на задължително имуществено застраховане срещу природни бедствия?

Положително. Аз лично съм за създаването на катастрофичен пул, но този въпрос не е в прерогативите на надзорната институция и трябва да се реши на високо държавно ниво. Искам само да спомена, че в България има традиция в задължителното застраховане на имущество, тъй като до 1 януари 1997 г. е съществувало задължително застраховане на всички постройки, като премиите са били събирани заедно с данък "сгради”.

На какъв етап реално е идеята за въвеждането на системата "бонус-малус"?

Мисля, че през 2014 година тази система може да стане факт. В момента се работи върху така наречения регистър на щетите, който ще доразвие вече изградената системата за издаване на "електронна полица” към Гаранционния фонд, и ще бъде тестван през март 2014 г.

След което ще са необходими промени в Кодекса за застраховането, за да се въведе "Бонус-малус” като задължителна система за всички, предлагащи "Гражданска отговорност”. В този регистър ще се подават всички протоколи от МВР, Пътна полиция, във връзка с пътнотранспортни произшествия (ПТП), както и всички констативни протоколи и справки за виновно причинени ПТП-та. Тази електронна система ще спомогне и за изграждането на "Бонус-малус”, защото ще може да дава и информация за част от факторите, които ще залегнат в нея.

Какъв е коментара Ви относно напускането на нашия застрахователен пазар от 2-ма големи чуждестранни инвеститора, каквито безспорно са Юреко и Кю Би И?

Да наистина, през тази година се извършиха някои важни "размествания” в застрахователния пазар в България. Застрахователният портфейл по общо застраховане на "Интерамерикан" беше прехвърлен на "Евроинс иншурънс груп", а животозастрахователното дружество на "Интерамерикан"  беше закупено от същата финансова група. "Евроинс иншурънс груп" е застрахователният подхолдинг на "Еврохолд България", в който влиза дружеството "Евроинс", а продавач на "Интерамерикан" бе холандската финансова група Achmea.

Освен това Кю Би И, който беше само клон в България и не подлежеше на наш надзор, също прехвърли портфейла си на "Евроинс иншурънс груп". Положителното в тези "прехвърляния” е, че българска финансова група пое застрахователния бизнес, което говори за израстването и стабилизирането на българския застрахователен пазар. А що се отнася до взетите решения от Achmea и Кю Би И,  искам да кажа, че е напълно логично през определен период от време големи финансови корпорации да си правят ревизия на дейността и да преосмислят своята политика. Може да се каже, че ние в момента се намираме в началото на края на кризата и корпорациите задължително извършват анализ на дейността си и начертават следващия бизнес цикъл.

В публичното пространство се спрягат имената още 3 големи международни застрахователни групи, които искат да продадат бизнеса си в България и да напуснат страната. Има ли при Вас подобна информация? Това сигнал ли е, че се е влошил бизнес климата за чуждестранните застрахователи у нас?

 В надзора не е постъпвала подобна информация, нито официална, нито предварителна.

Има ли подадени документи в КФН от чуждестранни инвеститори, които биха искали да придобият българско дружество или да получат лиценз за нова застрахователна компания?

Има подадени документи за лицензиране на напълно нова застрахователна компания, която ще бъде 100 процента българска. В момента тече производство по разглеждане на въпросните документи за издаване на лиценз. В Управление "Застрахователен надзор" на КФН не са постъпвали документи от чуждестранни инвеститори за придобиване на акционерно участие в капитала на българско застрахователно дружество или за получаване на лиценз за извършване на застрахователна дейност.

Колко проверки са извършени от страна на КФН в застрахователни компании и брокери? Какви са най-честите нарушения, които откривате? А какви са наложените санкции?

През 2013 г. са извършени общо 44 проверки на застрахователни дружества и застрахователни брокери. Най-често установяваните нарушения са непроизнасяне в срок по заведени застрахователни претенции от потребители на застрахователни услуги. За констатираните нарушения са наложени имуществени санкции.

Има ли застрахователни компании, които са в лошо финансово състояние и има ли вероятност някой от тях да отпадне от пазара?

Мога да кажа съвсем отговорно, че няма застрахователна компания, която да е в тежко финансово състояние. Дори няма начални индикации за влошаващо се състояние.

Достатъчно добре ли за защитени интересите на българските граждани, клиенти на застрахователни компании?

В достатъчна степен. Мой личен приоритет е непрекъснато да работя в тази насока и през тези 3 години се извършиха доста промени от гледна точка на защита на интересите на потребителите. Предстоящите промени в Кодекса за застраховането са също в тази насока.

На сайта ни имаме анкета с въпрос "Какво бъдеще очаква застрахователния пазар през 2014 година?". Какъв ще е вашият отговор?

Оптимистично и динамично.

 

 


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив