29 Март 2024, 16:52 Днес (11) | Вчера (11)

Ще искаме наказание за работодателите, които оказват натиск върху работниците

05 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие"

Госпожо Петкова, през последните два месеца много активно се дискутира въпросът за прехвърляне на осигурени лица от един пенсионен фонд в друг. Възползват ли се хората от дадената им възможност? Има ли прояви на нелоялна конкуренция при този процес?  
- Само през януари над 1200 човека са подали заявления да се прехвърлят при нас. Едва 122 са заявленията за напускане на нашия фонд и те са подадени от осигурени в едно и също предприятие. За нас няма съмнение, че става дума за натиск най-вероятно от страна на ръководството на фирмата. Това е факт, защото в закона продължава да няма санкции за такива работодатели. В момента пазарът на пенсионното осигуряване е разпределен по начин, който  предполага агресивно поведение на малките фондове. Броят на осигурените е около 2,2 млн. човека. Приблизително 80% от тях са в първите три фонда, а има още пет, които се борят за място под слънцето.

Какви мерки ще предприемете, за да няма много подобни случаи на този?
- До десетина дни от името на ПОК "Доверие" ще внесем предложение, включително и в КФН, по тяхна инициатива да се приеме текст в закона, който да санкционира работодатели, упражнили административен натиск върху работниците си при избора им къде да се осигуряват.

Какво е най-важното, което предстои за пенсионните дружества през 2004-та?
- До втори май, съгласно КСО, трябва да приведем дейността си в рамките на новите изисквания за водене на сметките. Промените обаче няма да са съществени за обикновените хора, а само за нас.

С каква цел се прави тогава промяната?
- Осигурените все още нямат чувствителност към този момент от пенсионното осигуряване. Има хора, които изобщо не знаят, че членуват в пенсионен фонд, а ние говорим дали техническата лихва може да се преизчислява в дялове, или не. В стария закон имаше недостатъци - някои се изчистиха, други- не. Като че ли по-сериозните обаче останаха, например проблемът със схемите при пожизнените пенсии в универсалните пенсионни фондове или проблемът с инвестициите. Сегашният състав на Народното събрание не посмя да реши тези въпроси.

Общото мнение е, че пенсионната реформа е положителна, а в същото време много хора не знаят даже къде са разпределени да се осигуряват. Правят се законодателни промени, които бранша определя като не толкова добри. Каква е вашата оценка за пенсионната реформа у нас?
- В пенсионната реформа най-трудният момент е промяната на мисленето на хората. Поколения наред не сме били възпитавани в осигурителна култура. Докато не стигнем  до момента, в който човек, още преди да е назначен на работа, се запита дали изобщо да започва, ако работодателят не му дава достатъчно добри осигуровки и гаранции, че те ще бъдат плащани, няма да можем да говорим за пенсионна реформа. Реформата ще бъде успешна и при условие, че нямаме проблем с доходите. Третата причина е вноската. Сега вноската за универсален пенсионен фонд е 3% от осигурителния доход. При средно ниво на доходите от 300 лева, се получават 9 лева месечно. Хората не разбират значимостта на тези цифри. Затова смятам, че в момента сме като апостоли.

Наскоро от НОИ обявиха, че догодина ще бъдат емитирани нови емисии ценни книжа, които ще бъдат предложени за закупуване от пенсионните фондове. Какъв е вашият коментар?
- Идеята е добра, важно е обаче как ще бъде реализирана. Ако ни бъдат предложени ценни книжа реализираният доход, от които да е достатъчно атрактивен, за да имаме интерес да купуваме, е добре. Това, от което най-силно се страхувам, е да не би със закон да ни задължат да купуваме тези книжа, независимо от размерът на доходността им. Това би означавало, че ще се вземат пари от хората, осигуряващи се в пенсионните фондове, което би било несправедливо.

Пенсионните фондове акумулират все по-големи ресурси. Към какъв тип инвестиции се е насочила ПОК "Доверие"?
- Според Кодекса за социално осигуряване минимум 50% от активите ни трябва да са инвестирани в ДЦК. Нашите възможности се ограничават само до избора на емисията. Инвестираме и в ипотечни облигации, общински облигационни книжа, банкови депозити. Направихме един не малък по размер портфейл от корпоративни книжа, които се търгуват на фондовата борса. От една година използваме тази възможност и засега отчитаме много добър резултат.

Какви са конкретните цифри?
- Общо от пакета реализираме доходност от над 14-15%, което е един добър резултат за състоянието на пазара в момента. Имаме книжа, от които реализираме доходност и около 20%. В сравнение с доходите от ДЦК това е няколко пъти повече. Инвестираме и в недвижими имоти, като доходът от тази инвестиция  е не по-малък от 10% за периода на стопанисване на имотите. Важен елемент в портфейла ни е и каква част от инвестициите е в лева и каква във валута. Портфейлите на фондовете, които управляваме, са с около 70%  инвестиционни инструменти,  деноминирани във валута и около 30% - в лева.

Имате ли интерес към инфраструктурни проекти?
- Това е стара идея. Заради съществуващите в закона ограничения в момента нейното реализиране е невъзможно. Ако финасирането на един инфраструктурен проект става чрез  емитиране на ценни книжа с достатъчно добър доход - да, пенсионните фондове биха имали интерес. Въпросите за инвестициите са много, включително и инвестиции в чужбина - също стара тема. Към днешна дата пенсионните фондове управляват над 500 млн. лева. За мен е неясно защо всяка чужда инвестиция, многократно по-малка по размер от парите на фондовете възбужда много по-голям интерес и се правят законови промени, за да бъде реализирана у нас, а в същото време към този огромен български ресурс като че ли няма достатъчно заинтересованост.

Разговора води: Албена Якимова

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив