24 Април 2024, 13:03 Днес (7) | Вчера (6)

$160 млрд. застраховани загуби заради климата, 30 банки предлагат екомерки

22 Април 2019 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 април 2019, 14:07

Банките призоват да бъдат приети мерки за стимулиране на екологически чистото финансиране и за по-точна оценка на рисковете

Само през последната година застрахователната индустрия отчита рекордните $160 млрд. загуби, свързани с климата.  Група от 30 централни банки призова да бъдат приети мерки за стимулиране на екологически чистото финансиране и за по-точна оценка на рисковете, свързани с повишаващите се глобални температури. Инициативата принадлежи на Банката на Франция, Банката на Англия и Народната банка на Китай, които призовават за разработване на политика, насочена към финансиране на алтернативи на изкопаемите горива. Определен е план за действие, който властите да използват за стимулиране на бизнеса и инвестиционните фондове в техните инвестиционни и бизнес портфейли.
Федералният резерв на САЩ и Банката на Бразилия обаче не са привлечени към инициативата, което показва съмненията в науката за климата, изказани от президентите Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро.
За кръга банки, които участват в инициативата, необходимостта от действия в тази посока става все по-голяма. "Преходът към зелена, нисковъглеродна икономика не е просто ниша и не е само "нещо, което е добре да го има" и то само за някои", посочи изпълнителният директор на Централната банка на Нидерландия Франк Едерсон в публикация опреди два дни, озаглавена "Алтернатива няма".
Доклад на банките, които участват в т.нар. Централна мрежа на банките и надзорните органи за екологизация на финансовата система (NGFS), посочва основни препоръки за действие от страна на централните банки и финансовите регулатори.
Препоръките включват:

  • въвеждане на свързани с климата рискове в мониторинга на финансовата стабилност и заплахите за банковите системи. Използване на критерии за устойчивост при формиране портфейлите и активите, поддържани от централните банки;
  • определяне на области, където има нужда от повече данни за заплахите, произтичащи от екологичните проблеми;
  • призоваване на участниците във финансовия пазар към по-широко прилагане на рисковете, свързани с климата. Препоръката се опира на Целевата група G20 за разкриване на финансова информация, свързана с климата, известна като TCFD;
  • разработване на "таксономия" на икономическата дейност или на единен речник за лицата, определящи тази политика, както и за компаниите, който да бъде използван при оценяване въздействието на климата върху финансите.

Мерките са насочени към повишаване на осведомеността за потенциалните загуби при повишаване на глобалната температура, което прави бурите по-мощни и по-малко предсказуеми. Целта на доклада е и да стимулира финансирането на по-екологични проекти, които биха способствали намаляване изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата и превръщането на възобновяемите източници в по-достъпни.
Според топ банкери, ако някои компании и отрасли не могат да се приспособят към този нов свят, няма да могат да съществуват. За предотвратяване на глобалното затопляне е необходимо масово преразпределяне на капитала, като банковата система играе ключова роля в този процес.
В доклада е отбелязано също, че за първи път толкова голяма група централни банки установява връзка между повишаването на температурите и рисковете за икономиката.
Наскоро презастрахователната компания Munich Re обяви, че ежегодните загуби, свързани с природните бедствия, превишават 30-годишния среден показател от $140 млрд.  в седем от последните 10 години и че броят на екстремалните природни явления от 1980 год. до днес е утроен.
Мрежата NGFS бе сформирана по време на международната среща "Една планета" от президента на Франция Еманюел Макрон през декември 2017 г., на фона на съпротивата от страна на американския президент Доналд Тръмп по въпросите за изменението на климата.
Китай се превърна в ключов участник в инициативата с над $100 млрд. зелени облигации от 2016-та до 2018 г., което превърна страната в един от най-големите пазари на ценни книжа в света.
В доклада на NGFS се казва още, че китайските власти първи са подготвили определение за зелени заеми и зелени облигации.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив