02 Май 2024, 08:45 Днес (0) | Вчера (0)

450 инспектори дебнат за хвърлени фасове в София

24 Февруари 2005 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Служителите се увеличават два пъти, искат униформи в черно и бордо и радиостанции

Столичната община планира да засили контрола върху нарушенията на почти всички свои наредби - от чистотата до незаконната търговия. За целта ще бъде преструктурирана единствената общинска служба, която има правото да санкционира - столичният инспекторат.
В момента системата на работа на инспекторите е неефективна, призна зам.-кметът по екологията Милор Михайлов. Сега към столичния инспекторат работят 238 души със средна заплата 250 лв. Те са задължени да следят за нарушения на няколко закона и над 20 общински наредби - за чистотата, за незаконната търговия, за амбулантните търговци, за опазване на зелената система, за домашните любимци, дори за строителството и незаконната реклама.
С приемането на нов правилник общината планира да увеличи близо 2 пъти броя на инспекторите. От юли тази година ще бъдат назначени още 70, а до юли 2006 г. броят им ще нарасне на 450 човека. 170 от тях ще се занимават само с контрол на концесионерите по чистота "Волф", "Дитц" и "Чистота". От ежедневните констативни протоколи на инспекторите зависи дали фирмите ще си получат възнаграждението, или ще бъдат глобени при несвършена работа.
Останалите 240 човека ще бъдат разпределени по 10 за всеки от 24-те столични района. "Те трябва да опознаят района и хората в него, да станат техни приятели, довереници, но и да санкционират нарушителите", обясни общинският съветник от ССД Радомир Чолаков.
В София цари анархия на амбулантната търговия, не е решен проблемът с незаконното паркиране по тротоарите, да не говорим, че в парковете и градинките инспектори няма, обясни мярката Милор Михайлов.
Столичният инспекторат ще мине на пряко подчинение на зам.-кмета по сигурността ген. Емил Танев. Идеята е инспекторите да бъдат снабдени с радиостанции, за да могат да държат връзка помежду си и с оперативен център. Общината планира да купи и още коли, защото сега инспекторатът имал само 1 автомобил. 3 месеца след приемането на новата структура инспекторите трябва да бъдат облечени в униформи. Те самите са си харесали дрехи в черно и бордо. Целта е хората да ги разпознават и да ги търсят с оплаквания.
Инспекторатът ще бъде разделен на 4 сектора - за чистота, за транспорт, за строителство и общ функционален контрол. Те ще се въртят на ротационен принцип на всеки 6 месеца, за да се избегнат нерагламентирани връзки между инспекторите и нарушителите. Тези, които са реализирали най-малко глоби, ще бъдат проверявани и уволнявани. Тези с най-много наложени санкции пък ще бъдат поощрявани с 10% от месечната заплата бонус.

Издръжката на столичния инспекторат струва годишно на общината 1,6 млн. лв. С увеличаването на щата тя ще скочи на 1,9 млн. лв. Парите за увеличаването ще се предвидят от преизпълнение на бюджета за тази година. Надяваме се за 1 г. с повишаването на приходите от глоби инспекторатът да започне да се самоиздържа, обясни Радомир Чолаков. За миналата година инспекторите са наложили 36 000 глоби, 15 000 от тях за нарушаване на наредбата за чистотата - хвърляне на фас на улицата или на боклук през прозореца. От глоби на място са събрани 61 000 лв. За 6 месеца са поставени стикери на 1700 коли, паркирани неправилно на тротоар, отчете секретарят на инспектората Кънчо Чакъров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив