28 Март 2024, 11:19 Днес (5) | Вчера (12)

$575 млн. глоба за некоректна сделка

05 Септември 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Сложен е край на двугодишния спор между американци и французи

Credit Lyonnais SA и френското правителство се съгласиха да заплатят 575 млн. долара в глоби и обезщетения и да признаят, че не са спазили закона при покупката на фалиралия калифорнийски застраховател Executive Life. Така по всяка вероятност ще приключи двугодишният им спор с американските прокурори. Споразумението трябва да се одобри от американски съдия, преди да влезе в сила.
Според прокурорите френската банка Credit Lyonnais, която избегна банкрута в средата на 90-те посредством отпусната от правителството сума от 16.2 млрд. долара, е нарушила закона, забраняващ на неамерикански банки да притежават американски застрахователи чрез закупуването на активите на Executive Life през 1993 г. Credit Lyonnais и притежаващото я по това време френско правителство трябва да отделят още 3 млрд. долара, за да обезщетят щата Калифорния. Държавният френски фонд Consortium de Realisation (CDR) ще плати близо 475 млн., а Credit Lyonnais 100 млн. долара. Преди правителството да продаде банката през 1999 г., то прехвърли непечелившите є активи, включително тези на Executive Life, на фонда. Признанието, че Credit Lyonnais и CDR са измамили щатските чиновници, е било важна част от споразумението според запознати. То обаче няма да застраши лиценза на банката на територията на САЩ. Говорителят на френското правителство Жан-Франсоа Коп обяви, че споразумението няма да утежни бюджетния дефицит на страната.
Калифорнийският Департамент по застраховане и загубилият кандидат за активите на Executive Life подадоха иск срещу банката и фонда. Те вероятно ще се възползват от постигнатото споразумение с прокуратурата.
Анализатори от Goldman Sachs Group Inc. считат, че банката ще може да покрие разходите по споразумението благодарение на заделените от нея провизии за около 1 млрд. евро. В началото на 90-те Credit Lyonnais стана най-голямата европейска банка посредством поглъщания на конкуренти. До 1995 г. активите варираха от недвижими имоти в Париж до холивудско студио. Тогава институцията беше близо до фалит. За да покрие загубите є, френското правителство отдели 15 млрд. евро.
В края на 80-те Executive Life закупи портфейл от високодоходни корпоративни облигации с номинал от 6.4 млрд. долара. Стойността им обаче рязко се понижи през 1990 г. и калифорнийският застраховател се оказа неплатежоспособен.
Според подписаното през 1991 г. споразумение между щата Калифорния и подразделението на Credit Lyonnais Altus Finance SA французите изкупиха облигациите за 2.7 млрд. долара. Застрахователният бизнес на Executive Life беше продаден на друга група инвеститори.
Калифорнийските застрахователни регулатори считат, че посредством тайни споразумения Altus се е сдобил с контрола над застрахователния бизнес на Executive Life. Те твърдят, че Credit Lyonnais е използвала френския автомобилен застраховател MAAF Assurances и други компании като подставени лица, които да я прикриват. Иск има и срещу холдинга Artemis SA, притежаван от френския милиардер Франсоа Пино. Artemis е изкупил облигациите на Executive Life за близо 2 млрд. от Altus, както и две трети от застрахователя през 1994 ­ 1995 г. Щатът Калифорния твърди, че Artemis е имал тайно споразумение с Credit Lyonnais относно тази покупка. Artemis обяви, че срещу Пино няма повдигнати криминални обвинения във връзка с Executive Life.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив