10 Октомври 2024, 07:16 Днес (0) | Вчера (3)

900 лева за раждане като в Европа

24 Февруари 2004 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

В “Света София” въведоха ценоразпис за АГ-услугите

Столичната болница "Царица Йоанна", бившата ИСУЛ, също има вътрешен правилник с тарифи за различните услуги, които пациентите допълнително си поръчват. Между 30 и 70 лв. на ден оставят там болните, които искат да им бъде обърнато специално внимание. Всички стаи в "Царица Йоанна" вече са оборудвани с телевизори, които се пускат с монети. В столичния "Майчин дом" изборът на лекар струва 80 лева. За същата услуга в "Шейново" тарифата е 100 лева.
Според шефа на "Пирогов" доц. Спас Спасков засега в никакъв законов текст не е регламентирано какво една болница е длъжна да предостави като безплатни условия на пациента и какво, след като той пожелае да си плати. В момента в здравното министерство умували над този казус. Очаква се до две седмици експертите на Славчо Богоев да са готови с предложение кои условия са безплатни за пациентите. Засега болниците оправдават въведените тарифи, като ги обявяват за ВИП-услуги. 
900 лева трябва да брои всяка българка, която иска да роди в условия, съответстващи на най-модерните европейски клиники. Толкова е цената на пакета от ВИП-услуги, въведени от вчера в столичната акушерогинекологична болница "Света София". С новата услуга бъдещите майки могат да бъдат сигурни, че ще раждат като в Европа, заяви пред "Стандарт" шефът на болницата д-р Методи Янков. ВИП-пакетът включва избор на лекар и наблюдение на бременността с всички необходими изследвания. В екстрите влизат още самостоятелна родилна зала, в която бащата може да чуе първия плач на новороденото, и престой в стая с две легла. Парите могат да се платят и на три отделни вноски, защото лекарите наблюдават бременността на жената поне 6 месеца. Бъдещите майки могат да избират между 28 доктори, работещи в АГ-болницата. Предпочетеният лекар води наблюдението на бременността на жената, той е опериращ или водещ раждането. В АГБ "Света София" приемат родилки от цялата страна. От предлаганите екстри обаче ще се възползват около 20% от българките, които според статистиката са с по-високи доходи, прогнозира д-р Янков. Екипите в болницата не поставят условия на пациентите, които се движат по линия на здравната каса чрез клиничните пътеки и не желаят да ползват екстри. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3345
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив