15 Май 2024, 20:20 Днес (12) | Вчера (11)

Chrysler заведе дело срещу подразделения на Allianz AG

23 Ноември 2004 10:06 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Говорителят на Chrysler Group - Майк Абърлич заяви пред съда, че щетите, нанесени на компанията все още се изчисляват, но надхвърлят сумата $33.1 млн.

Chrysler Group - американската компания в DaimlerChrysler AG предяви финансови претенции към няколко застрахователни компании, заради отказа им да изплатят обезщетения за спирането на електричеството през миналата година в САЩ, когато националната енергийна система се срина, предаде АР.
Тогава населението на Мичигън остана без ток и 14 от 31-те завода на компанията на територията на САЩ останаха "на тъмно" и работата беше прекратена до отстраняване на повредата.
Говорителят на Chrysler Group Майк Аберлич (Mike Aberlich) заяви пред съда, че щетите, нанесени на компанията все още се изчисляват, но надхвърлят сумата $33.1 млн.
Chrysler Group е завела дела срещу немския застраховател Allianz AG и неговите канадски и калифорнийски подразделения, отказали да изплатят обезщетения, в съда в Окланд през октомври, но в края на миналата седмица са били преместени за разглеждане във федерален съд за разглеждане, предаде The Detroit News.
Компанията претендира и за 12% лихва, което прави допълнително около $4 млн.
Детройтският адвокат Джеймс Кейс (James R. Case), който представлява Chrysler е отказал да направи коментар пред изданието.
Chrysler твърди, аварията й е струвала 10 000 леки автомобила.
Трите водещи компании-производителки на автомобили в Мичигън пострадаха от прекъсването на електричеството. В някои заводи работниците не бяха викани с дни на работа до отстраняване на повредите.
General Motors Corp. затвори 19 свои предприятия и три склада за авточасти, което засегна 47 000 служители.
Ford Motor Co. също беше принудена да вземе крайни мерки, като затвори 23 от 44-те си завода в Северна Америка.
Официалният представител и говорител на General Motors Corp. Бренда Риос (Brenda Rios) е заявила пред изданието, че компанията не е разполагала с подобна застрахователна полица, "която да предполага покриването на такива щети" и по тази причина не са пресмятани загубите, свързани с аварията.
Говорителят на Ford Катлийн Вокс (Kathleen Vokes) също заяви, че компанията няма да предяви претенции към застрахователите.
Според данни на Министерството на енергетиката на САЩ, прекъсването на електрозахранването миналото лято е било най-голямото по мащаб в страната и е струвало на американската икономика не по-малко от $6 млрд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив