04 Май 2024, 01:01 Днес (0) | Вчера (0)

Delta Air Lines Inc. и Northwest Airlines поискаха защита по Закона за фалитите на САЩ

16 Септември 2005 14:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

“Дупката” в пенсионните им програми може да надхвърли $30 млрд.

Дори и американският Конгрес да одобри проектозакон, даващ право на облекчения на търговските авиокомпании за финансирането на пенсионните им програми, вероятността обявилата фалит Delta Air Lines Inc. да прекрати пенсионните планове е много вероятна.

Ако това стане, фалитът на авиокомпанията ще се превърне в милиардна доларова загуба и ще е нов пореден негативен рекорд за Федералната пенсионно застрахователна агенция (PBGC).

Преди два дни Delta поиска да бъде поставена под закрилата на глава 11 от Закона за фалитите на САЩ, според която компанията преустановява трансфер на парични преводи по пенсионните си сметки.

В момента два Сенатски Комитета подготвят промени в пенсионното законодателство, касаещо търговские авиолинии, според които на сектора са дават значително по-големи привилегии, в сравнение с обичайните.

Трите пенсионни плана на Delta покриват пенсиите на над 106 000 човека. Активите в момента са едва $6.9 млрд., докато задълженията надхвърлят $17.5 млрд., според данни на PBGC.

Според предварителните оценки на Гаранционния фонд, авиокомпанията ще трябва да гарантира активи на стойност $8.4 млрд., за да покрие очертаващия се в краткосрочна перспектива дефицит от $10.6 млрд. Според дефицитът по пенсионните програми на Delta Air Lines може да достигне $23.3 млрд.

Освен Delta Air Lines, и Northwest Airlines обяви фалит и потърси подкрепа от съда в Ню Йорк, занимаващ се с банкрути.

“Това показва, че американската авиационна индустрия е изпаднала в най-тежката си криза от началото на 90-те години, след като четири от седем най-големи американски авиопревозвача обявиха фалит” – коментира агенция Bloomberg.

Преди Delta Air и Northwest Airlines, защита от съда потърсиха United Airlines и US Airways.

Поставени под закрилата на чл. 11 компаниите могат да продължат дейността си по реструктуриране, като спрат да плащат дълговете си.

В аргументите към съда ръководствата на двете компании се позовават на високите разходи за гориво и труд, както и на конкуренцията на нискобюджетни авиокомпании, предлагащи евтини билети.

Положението на компаниите започна да се влошава драматично в последната година, когато цената на петрола се увеличи с повече от 40%, което увеличи и експлоатационните разходи на превозвачите.

“Единственият начин да остане на пазара е след известен период на стабилизация Delta Air да започне да трансферира към пенсионните планове” – посочва агенцията.

Американската авиокомпания United Airlines която поиска през септември 2004 бъде поставена под закрилата на закона за фалитите, се съгласи през април да изплати $1.5 млрд. на пенсионните фондове, след като съдът по банкрутите постанови правителството на САЩ да поеме контрола върху изплащането на пенсионните задължения.

Законът за банкрутите позволява на фирмите да продължат дейността си, като същевременно търсят кредити и се реорганизират, за да излязат от затрудненото положение.

Дефицитите в четири от пенсионните програми на United Airlines в момента са в размер на $9.8 млрд., като $6.6 млрд. от тях ще бъдат гарантирани от PBGC, съгласно условията на договора.

Договорът с PBGC поставя авиокомпанията в по-добро положение, отколкото защитата, която компанията би могла да получи като необезпечен длъжник, ако бъде поставена под закрилата на федералния закон за фалитите. Преди това, обаче е необходимо разрешение на федерален съд по фалитите, коментира изданието. "Смятаме, че можем добре да се грижим за пенсионните планове", - е заявил говорителят на Pension Benefit Guaranty Corp.

PBGC е създадена за защита на пенсионните натрупвания на гражданите и единственият начин да изплува е да се предприемат спешни законодателни мерки от страна на Конгреса. Повече от година в американския парламент престоява проектозакон, който би трябвало след приемането му да стимулира работодателите да превеждат средства по сметки на PBGC. По думите на шефа на Центъра на федералните финансови институции на САЩ (Center on Federal Financial Institutions) - Дъг Елиът (Doug Elliott), който проведе одиторска проверка на дейността на Корпорацията - "поместените във финансовия отчет на Pension Benefit Guaranty Corporation цифри безусловно сочат прогресиращото влошаване на състоянието на фонда за застраховане на пенсиите на американците.

По неговите прогнози, ако ситуацията се запази, към 2021 година средствата по сметките на корпорацията просто ще свършат. Влошаването на финансовото състояние на Корпорацията е предизвикано от проблемите в авиационния сектор, който е основен донор на PBGC. В одиторския доклад са посочени и примерни обеми средства, които ще бъдат изискани от отделни компании от пенсионно-застрахователния сектор, които засега все още не са го направили.

Посочената сума по такива искания е в размер на $17 млрд. само за миналата финансова година. Корпорация за гаранция на пенсионните вноски е федерално самофинансиращо се предприятие. Основната й задача е да гарантира изплащането на базови суми по определени типове частни пенсионно застрахователни програми в случай на прекратяване на изплащането им от дадена компания.

Средствата по сметките й постъпват от работодателите и служещите, на базата на даден процент удръжка от работните заплати. PBGC се управлява от Съвет на директорите, в който по правило влизат министрите на труда, търговията и финансите на САЩ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив