25 Април 2024, 06:56 Днес (0) | Вчера (12)

Deutsche Bank оценила цялата БТК за над 1 млрд. EUR

11 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

АП е договорила сама сделката за 230 млн. EURО, каза Шулева, според VIVA докладът е стар

Консултантът по приватизационната сделка за БТК Deutsche Bank-Лондон е дал минимална цена от 467 млн. EUR за 100% от капитала на БТК и 1.078 млрд. EUR, ако се вземат под внимание нейният пазарен дял, мрежата и абонатите. За 65% дял минималната цена трябва да е между 280 млн. и 600 млн. EUR. Това съобщи пред парламентарната икономическа комисия членът на надзорния съвет на АП Никола Койчев. АП договори с австрийското дружество Viva Ventures цена от 230 млн. EUR за 65% от телекома. От офиса на Viva коментираха, че вероятно докладът на Deutsche Bank е отпреди две-три години и оценката не е актуална. Освен това цената, която купувачът предлага с увеличаване на капитала, е 280 млн. EUR. Това съвпада с минималната цена, дадена от консултанта. Категорично заявявам, че нямам никакви функции спрямо Агенцията за приватизация, изпълнителният директор еднолично управлява АП и никой не може да му оказва влияние, заяви Шулева в отговор на забележка на депутата от ДПС Юнал Тасим, зам.-председател на комисията, за взаимоотношенията и отговорностите между Министерството на икономиката и АП. Преди това Койчев и Димитър Бъчваров, също член на надзора на АП, казаха, че Илия Василев не е изпълнил решението на надзорния съвет и на правителството от 8 август м. г. да изтегли стария договор с Viva Ventures от контролния орган и надзорът е бил лишен от възможността да се произнесе по новите параметри. Шулева каза, че решението на кабинета към АП е препоръчително. Според Бъчваров сделката е нестабилна от правна гледна точка, има променени по същество показатели, което означава нов договор.
С този и други мотиви следващата седмица БСП ще сезира Върховна касационна прокуратура, съобщи Румен Овчаров. Това според юристи може да спре джиросването на акциите, докато трае проверката.
Три фонда на американския Advent International солидарно притежават Viva Ventures, съобщи Шулева, като цитира съдебното решение на австрийския съд за регистрация на специалното дружество. Тя не потвърди, но и не отрече вероятността централата на фонда да притежава само 10%. Юнал Тасим отново изрази съмнение, че купувачът на БТК е ясен и че според устава на Advent Int. фондът няма право да инвестира повече от 25 млн. EUR годишно в Европа.
Не съм адвокат на Viva Ventures, няма гаранции за нейния евентуален фалит, каза Шулева и посочи за пример фалита на Enron. При фалит акциите на БТК ще отидат или у собствениците, или у кредиторите. Има обаче твърди гаранции, че Viva не може да се продава или ликвидира през следващите три години - купувачът ще плати 100% неустойка, а държавата ще си прибере акциите.
Средно по 260 млн. лв. годишно инвестира БТК през последните няколко години, съобщи изпълнителният директор на телекома Бойко Димитрачков. Ангажиментът на купувача е да инвестира 400 млн. EUR за следващите пет години. Според Николай Василев стойността на нетните активи на БТК по международните счетоводни стандарти ще стигне до 900 млн. лв. след приключване на сделката. Абсолютният брой на акциите на БТК е 7.293 млн., като всяка струва 35 лв., каза Василев. Според него е договорено цената на акция за продадените 65% от капитала да е 50 EUR.
31.7% е цифровизацията на мрежата на БТК през 2003 г. През 2004 г. тя трябва да достигне 40%, а през 2008 г. - 85%, какъвто ангажимент е поела държавата към ЕС, съобщи зам. транспортният министър Неделчо Неделчев. По сметки на БСП и синдикатите обаче към средата на тази година цифровизацията ще достигне 50%. Бойко Димитрачков уточни, че вече са инсталирани нови мрежи, които още не работят.
Правителството не е обсъждало варианти за промени в Закона за далекосъобщенията, според които купувачът да получи без търг или конкурс лиценза за третия GSM оператор, каза Шулева. Решението е изцяло в правомощията на Комисията за регулиране на съобщенията, а кабинетът не е поемал друг ангажимент към купувача. Според клауза в договора Viva Ventures може да се откаже от сделката, ако не се изпълни изискването в закона за приватизация, според което след продажбата БТК трябва да получи лиценза без търг. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив