03 Май 2024, 23:43 Днес (0) | Вчера (13)

„Eвроинс“ приключи успешно плана си за капитализиране на бизнеса

03 Февруари 2017 12:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 3 февруари 2017, 12:52

Прегледът на балансите на холдинга и дъщерните му дружества бе проведено от френската одиторска и консултантска компания Mazars Group.

На 3 февруари Комисията за финансов надзор (КФН) публикува доклада за прегледа на балансите (BSR) към 30 юни 2016 г. на застрахователните дружества в България, в това число на застрахователния холдинг "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ) и на неговите дъщерни дружества в България - "ЗД Евроинс" АД, "Евроинс Живот" АД, "Евроинс - Здравно Осигуряване" АД и "ЗД ЕИГ Ре" АД (предишно наименование "ХДИ Застраховане").

Прегледът на балансите на холдинга и дъщерните му дружества бе проведено от френската одиторска и консултантска компания Mazars Group. Оценката на одитора, както и предприетите от ЕИГ през второто полугодие на 2016 г. капиталови мерки в подкрепа на бизнеса на подразделенията на холдинга, потвърждават стабилната капиталова позиция и платежоспособност на "Евроинс Иншурънс Груп" и неговите застрахователни дружества в България. Те също така показват, че ЕИГ и дъщерните му дружества имат достатъчно капитал и собствени средства, с които отговарят напълно на изискванията на европейската директива "Платежоспособност II" и осигуряват предвиденото от закона покритие на двата ключови показателя за стабилност в застрахователния сектор - капиталово изискване за платежоспособност (КИП) и минимално капиталово изискване (МКИ).

Във връзка с констатираните от Mazars Group корекции на групово и индивидуално ниво към 30 юни 2016 г., "Евроинс Иншурънс Груп" ги покрива и компенсира напълно с внесените през второто полугодие в капитала на холдинга 63.5 млн. лв. и постигнатите положителни финансови резултати за годината. Това се потвърждава и в публикувания от КФН доклад за прегледа на балансите на застрахователите.

През 2016 г. капиталът на застрахователния холдинг беше увеличен със 195.58 млн. лв. до 483 млн. лв. Целта на емисията беше да се осигурят средства за финансирането на експанзията на ЕИГ и за подкрепа на неговите дъщерни компании. През декември част от средствата - 44 млн. лв., бяха предоставени на дъщерното дружество на холдинга в Румъния, с което капиталът на "Евроинс Румъния" нарасна до 530 млн. леи. Още близо 15 млн. лв. бяха използвани за капиталова подкрепа на четирите дъщерни дружества на ЕИГ в България, които средства компенсират изцяло направените от одитора корекции в балансите им. По отношение на прегледа на баланса на специализираната в общото застраховане "ЗД Евроинс", както е отбелязано в публикувания от КФН доклад, установеният дефицит е покрит напълно, като в бъдеще ще бъдат проверени договорите за предоставените средства.

Като част от мерките за оптимизиране на застрахователния бизнес на холдинга в България, беше взето решение и за вливане на "Евроинс - Здравно Осигуряване" АД в "ЗД ЕИГ Ре" АД. Документите за целта вече са внесени в Комисията за финансов надзор. С вливането капиталът на "ЗД ЕИГ Ре" АД ще се увеличи допълнително и по този начин в дружеството ще бъде създаден солиден буфер, надхвърлящ значително минималните изисквания за покритие на КИП и МКИ.

 

С предприетите мерки през 2016 г. ЕИГ завърши успешно плана си за капитализиране на своите дъщерни компании с цел подкрепа развитието на бизнеса им, осигуряване на капиталови буфери и покриване на изискванията на евродирективата "Платежоспособност II" преди края на 2017 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив