20 Май 2024, 21:04 Днес (11) | Вчера (0)

JP Morgan Chase и Lehman Brothers оставят Екълстоун на мира, засега

23 Декември 2004 09:04 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Банките, които контролират 75% пакет от акциите на компанията-собственик на "Формула-1" няма да предприемат постъпки пред промотора Бърни Екълстоун, независимо от факта, че преди броени дни финансовите компании спечелиха дело срещу него, предаде АР.

Върховният съд в Лондон удовлетвори исканията на банките Bayerische Landesbank, JP Morgan Chase и Lehman Brothers по отношение на разпределянето на правата във "Формула-1", като по този начин Екълстоун, чиято компания притежава само 25% от акциите на спортната надпревара, може да загуби сегашната си абсолютна власт.
"Ако някой ни посъветва да се освободим от Екърстоун, това би бил лош съвет. Повече от три десетилетия този човек установяваше днешните правила, сключваше договори с индустриални компании и т.н. Разликата е че отсега нататък ние няма да позволим да носим рискове, без да имаме право да кажем и дума ", е отбелязал член на Съвета на директорите на една от финансовите компании, спечелили делото.
Изместването на "Формула-1"  към азиатския пазар е част от стратегията на Бърни Екълстоун, който търси нови капитали за шампионата, както и ново поле и аудитория за рекламодателите.
Най-големият проблем, който се опитва да реши Екълстоун, е ветото за реклама на цигарени продукти на територията на Европа, което трябва да влезе в сила от 2005 г. Тютюневите концерни са в основата на финансовата стабилност на голяма част от отборите във Формула 1, между които са световните шампиони "Ферари" с основен рекламодател "Филип Морис", и БАР, който се издържа чрез парите от "Бритиш-американ табако".
Провеждането на състезанията извън Европа би спомогнало цигарените концерни да рекламират свободно своите продукти.
Тенденцията за разширяване на географията на "Формула-1" в посока към Азия се прояви през настоящия сезон с провеждането на двете нови състезания в Бахрейн и Китай.
Дори беше обявено, че през 2005 г. Турция също ще организира старт от шампионата за сметка на надпреварата на пистата "Силвърстоун" във Великобритания, която отпадна, след като преговорите относно финансовите условия завършиха без успех.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив