25 Април 2024, 20:11 Днес (14) | Вчера (12)

Oт утре в пенсионните фондове се въвежда воденето на индивидуалните партиди на осигурените лица в лева и дялове

30 Юни 2004 13:32 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

С Наредбата пенсионноосигурителните дружества се задължават да представят ежедневно по електронен път в КФН информация за стойността на нетните активи, броят дялове и за стойността на един дял за всеки фонд за допълнително пенсионно осигуряване, по образец утвърден от заместник – председателя на КФН

От 1 юли 2004 г. влиза в сила Наредба № 9 от 19.11.2003 г. на КФН. С тази наредба се въвеждат изисквания към пенсионноосигурителните дружества за:
- ежедневна оценка на активите и пасивите на пенсионните фондове
- изчисляване и обявяване стойността на един дял
- водене на индивидуалните партиди на осигурените лица в лева и дялове.
С Наредбата пенсионноосигурителните дружества се задължават да представят ежедневно по електронен път в КФН информация за стойността на нетните активи, броят дялове и за стойността на един дял за всеки фонд за допълнително пенсионно осигуряване, по образец утвърден от заместник – председателя на КФН. Основната роля на дяловете е осигуряване на прозрачност и по-лесно интерпретиране и съпоставяне на резултатите постигнати от управлението на активите на ПФ.
 Всеки дял представлява пропорционална част от нетните активи на съответния фонд. Дяловете във всеки един фонд за допълнително пенсионно осигуряване са равни помежду си. Стойността на един дял се изчислява като стойността на нетните активи на фонд за допълнително пенсионно осигуряване се раздели на общия брой дялове във фонда към края на всеки работен ден. Така изчислената стойност е валидна само за следващият работен ден. Стойността на един дял за 1 юли 2004 г. за всички фондове е 1 лев. Стойността на всички дялове и части от дялове в съответния вид ПФ е равна на стойността на нетните активи във фонда.
Нетните активи на фонд за допълнително пенсионно осигуряване, представляват разликата между активите и краткосрочните задължения на фонда. Активите и пасивите на фонд за допълнително пенсионно осигуряване се оценяват ежедневно по начина и реда на Наредба № 9 от 19.11.2003 г. на КФН и правила за оценка на активите, утвърдени от Управителния орган на Пенсионноосигурителното дружество /ПОД/ и одобрени от заместник – председателя на КФН. Всички разходи по оценка на активите и пасивите на ПФ са за сметка на ПОД, управляващо фонда.
Промяната в стойността на един дял отразява дохода от управлението на активите на фонд за допълнително пенсионно осигуряване.
Постигнатата доходност от управлението на активите на съответния фонд за допълнително пенсионно осигуряване представлява разликата в стойността на един дял в началото и края на определен период, съотнесена спрямо стойността на един дял в началото на периода. Когато постигнатата доходност, за 24 месечен период, от фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване е по-ниска от минималната, разликата до минималната доходност се покрива от създадени за целта специализирани резерви.
Минималната доходност се обявява от заместник - председателя на КФН до края на всеки месец, следващ отчетното тримесечие.
Ежедневно, след 1 юли 2004 г., осигурените лица ще могат да следят за промяната в стойността на един дял. Стойността на един дял, валидна за текущия ден се обявява от ПОД до 18 часа на всеки работен ден в офисите на дружествата и на техните електронни страници, а стойността на един дял, валидна за последния работен ден на всеки месец се обявява в централен ежедневник на 3-тия работен ден от месеца, следващ отчетния.
КФН ежедневно ще публикува на електронната си страница информация за стойността на един дял на всеки ПФ и изменението й спрямо предходния работен ден.
КСО регламентира задълженията на ПОД за предоставяне на информация на осигурените лица. Веднъж годишно, безплатно, се изпраща извлечение от индивидуалната партида на осигуреното лице, а при поискване – ПОД предоставят информация по ред и начин, определен в Правилника на всеки фонд. След 1 юли 2004 г., в извлеченията от индивидуалните си партиди, осигурените лица ще получават информация за броя дялове, промяната на броя дялове по партидата в резултат на постъпили осигурителни вноски, изтеглени суми и удържани такси и стойността на един дял. Промяната в стойността на един дял е в резултат на постигнатата доходност от управлението на активите на съответния ПФ.
Всяко осигурено лице само ще може да определи натрупаната сума по индивидуалната си партида на базата на броя дялове по партидата и стойността на един дял за съответния ден.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив