28 Май 2024, 15:01 Днес (4) | Вчера (3)

PwC прогнозира проблеми при преминаването на новите счетоводни стандарти

17 Юни 2004 13:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

По инициатива на Европейската комисия от 2001 г., 7 хил. акционерни компании от ЕС трябва да преминат в своята финансова отчетност на новите международни счетоводни стандарти

Според изследване на PricewaterhouseCoopers, голям брой европейски компании все още не осъзнават, какво влияние ще окаже преминаването към нови счетоводни стандарти върху дейността им.
По инициатива на Европейската комисия от 2001 г., 7 хил. акционерни компании от ЕС трябва да преминат в своята финансова отчетност на новите международни счетоводни стандарти.
От 310 анкетирани през месеца компании, 25% все още не могат да дадат оценка на трудностите с които ще се сблъскат при осчетоводяването на финансовите резултати.
Директивата на ЕС изискваше преминаването към правилата на Комитета по международни стандарти (International Accounting Standards Board - IASB) да стане в началото на годината. Според аналитици от PwC, проблеми ще възникнат в края на финансовата година, когато компаниите отчитат резултатите от годишната си дейност, като при това "проблеми ще възникнат при определени компании и няма да имат системен характер".
Иън Дилкс (Ian Dilks) - партньор в PwC, консултиращ по въпросите на преминаването на отчетността към сатндартите на IASB, трябва да се разграничат седем стъпки при преминаване към новата отчетност. От анкетираните, само 11% са преминали през тях, като основните слабости се очертават в системите им за вътрешен контрол и промяната на софтуера за новите норми.
Друг основен проблем е недостигът на квалифициран персонал, коментира шефът на отдела за корпоративна отчетност в PwC Иън Райт (Ian Wright).
Проблемът може да се окаже сериозен при компании, чиито дъщерни дружества са "разхвърляни" във всички краища на земното кълбо.
Както сочи изследването, компаниите от финансовия сектор най.безболезнено ще преминат към новите стандарти, тъй като те отдавна извършват финансовите си отчети по правилата на IASB по отношение на някои ценни книжа и финансови инструменти.
На общия фон значително изостават дружествата от държавния сектор, което може да се обясни с отсрочката до 2007 г., която им даде ЕК.
Европейските компании, които са листвани на американските фондови пазари (на тях се падат 16% от участниците в анкетата), вече са успели да въведат стандартите на IASB благодарение на натрупания опит в съставяне на отчети според американските изисквания.
PwC предупреждава, че ако компаниите не изработят стратегия за приемането на новите правила, рискуват да "изненадат" пазара и да смъкнат котировката на акциите си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив