18 Май 2024, 16:25 Днес (0) | Вчера (11)

Австрийската "Винер Щетише" уведоми КЗК за предстояща концентрация с холандската "Кардан Файненшъл Сървисиз"

24 Февруари 2006 17:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

INSURANCE.BG първи още през ноември 2005 г. обяви подробности около предстоящата сделка между Wiener Stadtische и Kardan

Австрийската компания "Винер Щедтише Алгемайне Ферзихерунг Акциенгезелшафт" (Wiener Stadtische) изпрати уведомление до Комисията за защита на конкуренцията, в което съобщава за намерението на компанията да придобие акции на холандската "Кардан Файненшъл Сървисиз Б.В." (Kardan).
Уведомлението от австрийската група е внесено в КЗК на основание чл. 24, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията. Комисията е уведомена и за намерението на "Кардан Файненшъл Сървисиз Б.В." да придобие едноличен контрол върху "Ти Би Ай Ейч Файненшъл Сървисиз Груп Н.В.", Холандия. Искането е КЗК да извърши оценка на операцията и да се произнесе с решение.
В България "Винер Щетише" е собственик на ЗК "Български имоти" АД, ЖЗК "Български имоти" АД и "Български имоти асистънс" ЕООД, а холандската "Кардан" упражнява съвместен контрол върху "Ти Би Ай Ейч Файненшъл Сървисиз Груп Н.В." и дъщерните му дружества, сред които са 10 български небанкови компании - ЗПАД "Булстрад", ПОК "Доверие" и др.

Както първи съобщи INSURANCE.BG, в средата на ноември 2005 г. Wiener Stadtische и Kardan Financial Services B.V. (KFS) подписаха споразумение за партньорство между двете финансови групи, съгласно което австрийската компания ще придобие 40% от холандската група срещу суматa от 112.6 млн. евро.

Според условията на споразумението, Kardan и Wiener Stadtische ще използват постъпленията от вложението на WS в капитала на Kardan, за да изплатят 21,8 млн. евро от дълговете на KFS и да повишат дела на KFS в TBIH чрез увеличаване на капитала с поне 35 млн. евро. Ако има възможност, ще бъдат използвани и допълнителни суми за купуване на акции на TBIH от миноритарни акционери. След това увеличение на капитала, стойността на акциите на TBIH ще надхвърли 200 млн. евро. Освен това Wiener Stadtische се ангажира да осигури заем на KFS, с цел KFS да придобие допълнителни акции от TBIH.
Още минлата година INSURANCE.BG прогнозира, че същинското приключване на сделката ще стане през март 2006 година. Преди това трябва да приключат задължителните в такива случаи процедури, включително и да бъде получено одобрение от европейската антитръстова комисия. Ето че вече е факт искането на Wiener Stadtische да получи разрешение от КЗК за предстоящата сделка с Kardam. Според запознати няма никакви основания българската антитръстова комисия да откаже искането за концентрация.

Водещата австрийска застрахователна група Wiener Stadtische е втора по големина в Централна и Източна Европа.
Холандската TBIH е водещ дългосрочен инвеститор във финансовия сектор в България, Русия, Украйна, Грузия, Сърбия и Черна гора, Хърватска, Румъния и Словакия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив