28 Март 2024, 18:16 Днес (11) | Вчера (12)

"Адвент" доведе тежката артилерия за БТК

05 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Всички инвеститори от консорциума "Вива Венчърс" на специална пресконференция призоваха правителството да сключи сделката за БТК

Всички инвеститори от консорциума "Вива Венчърс" на специална пресконференция призоваха правителството да сключи сделката за БТК. В избраната за купувач компания влизат "Адвент интернешънъл", "Фармако", "Ентерпрайс инвесторс", Националната банка на Гърция, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР), "Суис лайф прайвит екуити партнърс", Холандската банка за развитие, Инвестиционните власти на Абу Даби и Europa Management capital.

Представители на всичките компании се обединиха около позицията, че забавянето на сделката за телекома е в ущърб на компанията и води до по-трудното й адаптиране в условията на конкурентен пазар. Няма правни или технически пречки пред финализирането на сделката, обясни Джоана Джеймс, управляващ директор в "Адвент". Ако продажбата на телекома на "Вива Венчърс" се забави още, това ще изпрати лош сигнал до чуждите инвеститори за правенето на бизнес в България, заяви Джон Шомел-Доу, директор за България в ЕБВР. Вече съм инвестирал тук и съм готов да инвестирам отново, сключването на сделката за БТК е решаващо за всеки международен инвеститор, както и за мен самия, обясни Тор Бьорголфсон, председател на борда на директорите на "Фармако", собственик на "Балканфарма". Причините да няма сделка са само политически, смята Кристиян Мрук, директор в "Адвент".

От "Вива Венчърс" обясниха още, че приватизационната процедура е приключила и предстои само формалното полагане на подписите в договора. В момента не текат никакви срокове за приключването на продажбата на телекома, а представителите на купувача не поставиха ултиматум по сделката. Нямаме конкретна дата за подписване на договора и призоваваме правителството това да стане в най-кратки срокове, казаха от компанията. На въпрос, ако сделката не се сключи, "Вива Венчърс" ще потърси ли правата си в международен съд, Джоана Джеймс отговори, че не са хора, които се влачат по съдилища. Вярвам, че правителството иска да приключи тази сделка, допълни тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив