09 Май 2024, 19:54 Днес (10) | Вчера (10)

Адвокатите също задължени да се застраховат

04 Февруари 2005 10:48 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

От началото на тази година всички адвокати трябва да имат застраховка "Професионална отговорност на адвоката"

От началото на т.г. всички адвокати са задължени да си закупят застраховката "Професионална отговорност на адвоката". Това им задължение възниква след направените в средата на миналата година промени в Закона за адвокатурата. Съгласно (чл. 50) тях всеки адвокат трябва се застрахова за времето на своята професионална дейност за вредите, които могат да настъпят вследствие на виновно неизпълнение на неговите задължения. Що се отнася до адвокатските дружества те са длъжни да застраховат поотделно всеки от съдружниците си. Въпреки че промените в законодателството са от средата на 2004 г., задължението адвокатите да застраховат професионалната си отговорност влезе в сила от началото на т.г.
Направено проучване от insurance.bg показва, че един месец след като "Професионална отговорност на адвокати" стана задължителна, повечето от подлежащите на застраховане не са се сдобили с необходимата полица.
Пет-шест от общозастрахователните компании у нас предлагат застраховката "Професионална отговорност на адвокати". Въпросната застрахователна полица се предлага от няколко години, но едва от тази тя е задължителна.
"Въпреки че до началото на тази година застраховката не беше задължителна имаше отделни адвокати, а даже и цели кантори, които си купуваха "Професионална отговорност", споделят застрахователни експерти. - Сега след като застраховката стана задължителна броят на продадените полици се увеличи чувствително, но наблюденията ни са, броят на застрахованите адвокати като цяло е твърде малък".
Какви са причините точно адвокатите да не спазват правните норми? Ами законът въвежда някакви задължения, но не е предвидил адекватен контрол или пък някакви наказателни мерки за тези, които не го спазват, е коментарът на застрахователните специалисти.
Съгласно Законът за адвокатурата минималното задължително застрахователно покритие на застраховката "Професионална отговорност за адвокати" се определя от Висшия адвокатски съвет.
Висшият адвокатски съвет може да договаря с едно или повече застрахователни дружества на конкурсна основа общи условия за застраховане на риска "Професионална отговорност". Договорените общи условия се свеждат до знанието на членовете на адвокатските колегии в 14-дневен срок от договарянето им.
През есента на миналата година Висшият адвокатски съвет събра оферти за цените и условията от всички застрахователи, които предлагат застраховката "Професионална отговорност на адвокати". През декември браншовото сдружение избра и своите фаворити - ЗПАД "Булстрад", "Интерамерикан България" и ЗК "Орел". За избора си Висшият адвокатски съвет е уведомил още в края на миналата година всички свои членове.  
За тази година адвокатският съвет е определил минимална застрахователна сума за един адвокат или младши адвокат с лимит за едно събитие 10000 лв. и общ лимит за срока на застраховката -  20000 лева.
Всеки адвокат може сам да избере нивото на отговорност, при което да се застрахова (то може да бъде и по-високо от минималното) и компанията, на която  да довери застрахователната закрила на своите интереси.
Сключените от адвокати и адвокатски дружества застрахователни договори по със застрахователи, различни от тези спечелилите конкурса, трябва да осигуряват покритие не по-малко от минималното определено от Висшия адвокатски съвет.
В зависимост от клаузата и съобразно общите и специални изключения, застрахователите, които предлагат "Професионална отговорност на адвокатите"  се задължава да обезщети застрахования до размера на договорените лимити за сумите, които той е длъжен да заплати съгласно българското законодателство на трети лица по искове, предявени писмено към него за първи път през периода на застраховката, за вредите, причинени от нарушаване на неговите професионални задължения при осъществяване на посочената в полицата дейност, вследствие на небрежност, грешка или пропуск, извършени/допуснати през периода на застраховката (или след ретроактивната дата, ако такава е посочена в полицата) от застрахования, негов съдружник или служител, включително подизпълнители, агенти или консултанти, действащи от негово име и за които той е отговорен при професионалното осъществяване на тяхната дейност.
Трябва да се знае, че застраховката не покрива всички рискове, т.е има изключения и те са подробно описани в общите й условия.
Стандартните цени на "Професионална отговорност за адвокати" е в диапазона между 60 и 120 лв., като цената се формира от лимитите на отговорност, броят на застрахованите лица (за адвокатските кантори има отстъпка), а при някой компании се взима под внимание и с какъв тип дела се занимава адвоката и какъв стаж има. Срокът на застраховките за адвокати е не по-къс от една година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив