10 Май 2024, 14:48 Днес (7) | Вчера (10)

Азиатските правителства създадоха регионален облигационен фонд

21 Декември 2004 09:07 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В края на миналата седмица Централните банки на Източноазиатския и тихоокеанския региони (Emeap) подписаха споразумение за създаването на регионален облигационен фонд в размер на $2 млрд. за инвестиране в дългови книжа, деноминирани в местни валути, съобщи Financial Times.

Според прогнозите, тази стъпка ще засили паназиатския облигационен пазар на книжа с фиксирана доходност.
На заседание на управителите на Централните банки, представените страни са се споразумели, да обявят създаването на "Азиатски облигационен Фонд 2" - (ABF2), който ще инвестира в държавни и квазидържавни облигации на осем страни с изключение на най-развитите индустриално държави в региона - Япония, Нова Зеландия и Австралия.
Както и първият "Азиатски облигационен фонд", който беше създаден по-рано тази година, ABF2 ще се финансира за сметка на валутните резерви на страните-членки и ще бъде насочен към финансиране на малко развитите и неликвидни пазари на Азиатско-Тихоокеанския регион.
По време на азиатската икономическа и финансова криза през 1997 - 1998 г. много компании, пенсионни фондови  други финансови субекти фалираха, заради невъзможността да продължат обслужването на задълженията си, деноминирани в американски долари, заради девалвацията на националните им валути.
ABF2 цели да активизира търговията на местните пазари и да стимулира емитирането на дългови книжа в национални валути.
Инвестирайки в собствените пазари, тези азиатски правителства  ще могат и да икономисат капитали, тъй като в момента те влагат значителна част от валутните си резерви в държавни облигации на САЩ с ниска доходност и същевременно да пращат високите лихви по собствените си задължения, коментира изданието.
През юни тази година членовете на Emeap вложиха $1 млрд. в първия "Азиатски Облигационен Фонд", средствата от които бяха насочени към покупка на доларови облигации, издавани в региона.
AFB2 се състои от две части: паназиатски индексен фонд с обем $1 млрд. и фонд на облигационни средства със същия обем.
Фондът ще има структура от две нива, при които основният фонд ще инвестира в по-малките фондове в осемте страни.
Планира се първоначално само страните-членки на Emeap да могат да инвестират в новия фонд.
Bank of Japan вече заяви плановете си да създаде собствен фонд от $200 млн., а Тайланд, който беше инициатор на проекта - $250 млн.
Фондът ще бъде открит за частни инвестиции след регистрацията му и се смята, че ще привлече солидна част от активите на местните пенсионноосигурителни дружества.
Председател на работната група на Emeap и шеф на Валутното Управление на Хонконг - Норман Чен заяви, че то индексният фонд, който ще се намира в Сингапур, ще бъде регистриран и в Хонконг през 2005 година.
Марките под-фондове ще се намират в страните, за които се отнасят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив