24 Април 2024, 21:48 Днес (12) | Вчера (6)

Ако правителството окаже натиск върху КЗК, може да влезем година по-късно в ЕС, смятат от СДС

18 Юни 2004 10:43 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

СДС приветства изявлението на председателя на КЗК, че ще бъде направена независима проверка за БТК и категорично настоява тя да стане в най-кратък срок

Ако правителството окаже натиск върху Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ относно БТК, може да се блокира присъединяването ни към ЕС и да влезе в сила клаузата, записана в глава "Конкуренция" за една година забавяне за пълноправното ни членство в Евросъюза. Това каза зам.-председателят на синята партия Николай Младенов по повод приватизацията на БТК, получаването на лиценз за трети GSM оператор и очакваното становище на КЗК.
Той обясни, че телекомуникационният сектор е отбелязан специално в глава “Конкуренция” като важен за наблюдение от ЕС.
Това правителство показа, че не само е способно, но и на практика се намесва в работата на независимите регулатори. Такъв беше случаят с отстраняването на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Георги Александров, припомни Николай Младенов. Зам.-председателят на партията заяви, че през последната седмица сме свидетели на интригата има или не писмо от Европейската комисия до КЗК. Такова писмо има, както съобщи и самият председател Петко Николов, посочи Младенов.
Според писмото е необходимо комисията да направи независима експертиза за това дали платената цена и намалената такса за лиценз съответстват на икономическата стойност на придобитите активи. В случай, че не съответства, то тогава има наличие на държавна помощ и тя трябва да бъде проверена отговаря ли на препоръките на европейското законодателство, обясни Николай Младенов и допълни, че на първи прочит такава помощ не е разрешена.
СДС приветства изявлението на председателя на КЗК, че такава независима проверка ще бъде направена и категорично настоява тя да стане в най-кратък срок, отбеляза синият депутат. Според него, ако се установи държавна помощ, трябва да се вземат съответните мерки, за да бъде приведена сделката с БТК в съответствие с изискванията на ЕС.
Нека не поставяме на карта нашето присъединяване към Евросъюза, което би станало, ако правителството си позволи да се намеси в работата на КЗК. СДС внимателно ще следи този процес, за да се осигури максимална свобода на комисията да реализира независимата си оценка, каза Николай Младенов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив