Водата измества палмовата мазнина при евтините сирена
От 30 анализирани проби краве сирене в 16 водата е над 70%, а в 10 е между 62-70%. Това е шокиращо сравнено с максималните 54% в БДС. По всичко изглежда, че евтината вода ще измести скъпата палмова
мазнина при изработката на имитации. Това сочи
проучване на асоциация "Активни потребители". Изследвани са 30 проби краве саламурено сирене, закупени от търговски обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново, за
да се провери дали наистина се очертава нова мода при производството на имитиращи млечни продукти.
При изискване на БДС за водно съдържание до 54% допускаме толеранс на отклонение до 62% и се оказва, че 87% (в 26 от 30) от тестваните търговски марки водното съдържание е над 62%, а в 53% (в 16 от
30) от пробите водата е над 70%. Обстоятелството, че всичко тествани продукти са с цена под 10 лева не бива да оправдава резултатите, а единствено може да служи за надеждна индикация към
потребителите в унисон със старата максима, че евтиното излиза скъпо, посоват от асоциацията. През годините "Активни потребители" изследва различни показатели в сирената, но водното съдържание
неизменно фигурира във всички тестове. През 2005 в нито една марка сирене не е установено наличие на вода над 62%. През 2008 година процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 е 42%, през 2016
е 27,8%. Това е един печален рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика, посочват още авторите на проучването. В него са включени: 30 проби краве
саламурено сирене (28 насипни и 2 предварително опаковани), закупени от търговски обекти в София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново през месец юли 2020г. Лабораторно е определено
водното съдържание (сухо вещество).