12 Май 2024, 04:36 Днес (0) | Вчера (0)

Акционерите на Skandia одобриха сделката с Old Mutual

22 Декември 2005 11:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Акционери, които контролират 62.5% от акциите на шведската финансова и застрахователна група Skandia подкрепиха на Общо събрание предложението на южноафриканския застраховател Old Mutual за придобиването й.

По този начин Old Mutual спечели сделката за Skandia, която се проточи седем месеца.

Доволен съм, че преобладаващата част от акционерите на Skandia видяха сериозна възможност за развитието след сливането на двете компании” – коментира изпълнителният директор на Old Mutual Джим Сатклиф.

В началото на декември тази година южноафриканската застрахователна компания, която работи активно на британския пазар, съобщи, че е получила разрешение от шведските и британските антимонополни органи за поглъщането на скандинавския си конкурент Skandia АВ в рамките на сделка, чиято стойност е оценена на 44.9 млрд. шведски крони ($5.5 млрд.).

Акционерите на базираната в Стокхолм Skandia, която е и най-големият застраховател в скандинавските страни, ще трябва да одобрят или отхвърлят сделката до 16 декември.

От своя страна британската компания разчита да получи одобрение от 90% от акционерите в Skandia.

Съобщението за интерес от страна на Old Mutual към шведската компания излезе на 15 май тази година. Тогава южноафриканското електронно издание South Africa News пусна обширен материал за готвеното придобиване.

Към 13 май, капитализацията на скандинавската група се изчисляваше на $5 милиарда, а самата компания разпространи съобщение, в което се посочва, че "не е получавала никакви търгови предложения, които биха изисквали последващи коментари".

Слуховете се появиха на пазара само ден, след като Skandia отчете 6% ръст на печалбата си за първото тримесечие на 2005 година до 27 млрд. шведски крони ($3.77 млрд.). Продажбите на застрахователните подразделения са се повишили с 15% до 19.1 млрд. крони, спрямо 17 млрд. година по-рано. За периода приходите на компанията от депозитните фондове са се понижили малко - до 7.5 млрд. крони, спрямо 7.9 млрд. година по-рано.

"Позитивната тенденция на повишаване на продажбите, която започна през третото тримесечие на 2003 година продължава", посочи в сряда главният изпълнителен директор на компанията Ханс Ерик Андерсон.

От своя страна Old Mutual Plc, определяна като "компанията, която продава една на всеки три полици в сферата на животозастраховането в Южна Африка", отчете ръст на печалбата си от 19 процента през първото тримесечие на годината. Продажбата на животозастрахователни полици е достигнала до 134 млн. британски лири ($252 млн.) през периода, спрямо 112 млн. през аналогичния период на предходната година.

На 11 май компанията съобщи, че планира да придобие британски инвестиционен фонд или животозастраховател, с който да раздели бизнеса си във Великобритания и Южна Африка като е готова да заплати за това до 1 млрд. паунда, съобщи изпълнителният директор на Old Mutual - Джим Сътклиф. Миналият месец Financial Times намекна, че британската компания се интересува от подразделение на Deutsche Bank AG.

През тримесечието продажбите в Южна Африка са се покачили с 11 на сто, а бизнесът в САЩ е отчел ръст от 22 процента. В момента Old Mutual управлява капитали в размер на 143 млрд. британски лири. За последната година книжата на компанията се покачиха с 35% на Лондонската фондова борса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив