19 Март 2024, 09:29 Днес (1) | Вчера (10)

"Алианц България Живот" е безспорен лидер в животозастраховането

04 Юни 2015 14:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2015, 14:51
thinkstockphotos.com

Съвкупният премиен приход на 15-те компании у нас, които работят в сферата на животозастраховането към края на месец март е малко над 110 млн. лева

За сравнение - в края на май миналата година показателят беше почти 86 млн. лева. Това представлява ръст от близо 30 процента.

Лидер на пазара е "Алианц България Живот", която почти е удвоила продажбите си към края на март спрямо същия месец на миналата година, сочат официалните данни на Комисията за финансов надзор, публикувани по-рано днес.

Компанията отчита премиен приход от 33,78 млн. лева при 17,78 млн. година по-рано. Това отрежда на дружеството пазарен дял от 30,5 на сто или с 8,6 пункта по-голямо присъствие на пазара.

Компаниитя е на първа позиция и по обем на изплатени претенции с 11,8 млн. лева, откъсвайки се от втория в класирането - "Булстрад Живот Виена Иншурънс груп" с над 6,4 млн. лева.

Животозастрахователният пазар у нас продължава силно да се концентрира - първите три компании имат общ пазарен дял надхвърлящ 65 на сто. Година по-рано показателят е бил в размер на 55%.

"Булстрад Живот Виена Иншурънс груп" се нарежда на второ място по продажби, а изненадата поднася "Уника Живот", която от четвърта позиция преди година, в края на март 2015 г. се нарежда на трето място по премиен приход, изпреварвайки "ДЗИ Животозастраховане".

По традиция най-търсената полица си остава Застраховка "Живот" и рента. Тя формира точно 66 на сто от общите продажби (73,5 млн. лева).

Възникналите претенции в сегмента са в размер на 74,1 млн. лева, което представлява спадблизо 6 млн. лева за година.

Инвестицииите на животозастрахователите продължават да растат. В края на първото тримесечие тази година те са за над 1,077 млрд. лева, при 979 млн. лева година по-рано.

На фона на предпазливите прогнози за развитието на пазара в общото застраховане представителите на животозастрахователния сектор гледат доста по-оптимистично. През последните години сегментът генерира съществена част от общия ръст, отчитан на застрахователния пазар, като очакванията са силните темпове на растеж да се запазят.

Предпоставки за това не липсват. От една страна, общият обем на пазара все още е сравнително малък, което създава възможности за разрастване.

Очакваното възстановяване на икономиката се очаква да допринесе за подобряването на резултатите на животозастрахователите.

Благоприятни условия за развитието на бранша идват по линия и на някои други външни фактори. В годините преди кризата ръстът на банковото кредитиране беше един от основните двигатели за развитието и на животозастрахователния сектор. Дори и в периода на кризата банковото застраховане остава сред най-добре развиващите се канали за продажби, като очакванията им са тенденцията да се запази.

Друг съществен фактор за ръст в сектора е продължаващата тенденция за намаляване на лихвите по банковите депозити. Въведеният от началото на 2013 г. данък върху доходите от лихви по срочни депозити също оказа известен положителен ефект в тази посока, тъй като пренасочи част от потребителския интерес към алтернативни форми на спестяване като инвестиционни фондове и инвестиционни застраховки "Живот".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив