03 Юли 2024, 04:04 Днес (0) | Вчера (6)

“Алианц” подпомага с 90 млн.евро новия стадион в Мюнхен

02 Януари 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Застрахователният концерн "Алианц" ще спонсорира строежа на нов футболен стадион в Мюнхен с 90 милиона евро (180 милиона марки), съобщи германският в. "Билд".

Според информацията двата мюнхенски футболни клуба - "Байерн" и "Мюнхен 1860", са се споразумели с компанията да предостави посочената сума срещу правото стадионът да носи нейното име в продължение на 25 години, като има и опция за удължаването на срока с още пет години.
Както е известно двата клуба наскоро получиха разрешение да започнат строеж на нов стадион в квартала "Фротманинг" в северната част на града, като общата стойност на проекта е 250 милиона евро (500 милиона марки). Ако информацията за договора с "Алианц" бъде потвърдена официално, това ще бъде най-голямата сума, плащана в Германия от компания срещу правото стадион да носи нейното име. С финансирането е натоварен мениджърът на "Байерн" Ули Хьонес, а на 8 февруари трябва да бъде одобрен окончателно някой от предложените проекти. За фаворит е смятана версията на участващата в търга компания "Алпине бау дойчланд ООД" и швейцарските архитекти Херцог и Де Мюрон. Стадионът трябва да бъде готов през 2005 г. и по всяка вероятност на него ще се играят мачове от финалите на световното първенство по футбол през 2006 г., на което Германия ще бъде домакин.
Договорът с "Алианц" ще влезе в сила с откриването на съоръжението през 2005 г. и първоначално ще важи до 2020 г. Вноската за първите пет години в размер на около 30 милиона евро е платена предварително и вече е вложена в строежа. Хьонес вероятно ще представи новия спонсор в края на януари. Освен тези 30 милиона евро "Байерн" ще насочи към проекта и 75 милиона евро, платени наскоро от производителя на спортна екипировка "Адидас" за 10-процентов дял от акционерното дружество към клуба, което скоро ще бъде учредено. Остатъкът от необходимата сума трябва да бъде осигурен от инвеститори, като Хьонес е настроен доста оптимистично: "Нашият стадион ще бъде единственият, построен без поръчителство от страна на провинцията и държавата. Футболен клуб "Байерн" се ползва с огромно доверие."
В момента победителят в Шампионската лига търси и спонсор, чието име ще бъде изписано на фланелките на играчите, тъй като изтичащият през 2003 г. договор с автомобилния концерн "Опел" няма да бъде подновен. Говорителят на "Опел" Рюдигер Асион заяви, че производителят на автомобили от Рюселсхайм смята да изпълни споразумението докрай, но няма да се възпротиви, ако "Байерн" си намери нов партньор преди изтичането на този срок и договорът ще бъде прекратен по взаимно съгласие. Желание да заместят "Опел" вече изявиха именно "Алианц" и "Дойче пост" АД. "Всеки, който иска да се рекламира чрез спорта, се обръща първо към "Байерн", заяви по този повод директорът на отдел "Връзки с обществеността" в "Дойче пост" проф. Герт Шукис.
"Опел" ще се оттегли не само от "Байерн", но и от други два футболни клуба - италианския "Милан" и френския "Пари Сен Жермен". Преди време компанията се определяше сама като най-големия спонсор в областта на спорта в цяла Европа, но краят на множеството ангажименти приключва именно с оттеглянето от футбола. Досега "Опел" плащаше по около 30 милиона марки годишно за правото името на концерна да бъде изписано върху екипите на "Байерн". В средата на януари обаче предприятието ще обяви оперативна загуба в размер до 1.5 милиарда марки. По тази причина новият изпълнителен директор на "Опел" Карл-Петер Фьорстер реши, че прекратяването на спонсорството в спорта е един от начините да бъдат спестени пари. Договорите с "Милан" (до 2003 г.) и с "Пари Сен Жермен" (до края на сезона) също няма да бъдат продължени. Освен това е сигурно, че ще бъде прекратена и дългогодишната финансова подкрепа за отбора по тенис на маса "Борусия" (Дюселдорф), не се знае дали ще продължи и сътрудничеството с баскетболния "Скайлайнерс" (Франкфурт). Сигурни за момента изглеждат само изявите в моторните спортове, но участието в германския шампионат за туристически автомобили (DTA) вече ще бъде използвано за развиване на продуктите, а не за спонсорство.

Милен Ганев

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8202
GBP 2.4796 2.4887 2.3066
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив