19 Април 2024, 04:44 Днес (0) | Вчера (11)

Ангарски влезе в управата на Асоциацията на търговските банки

07 Април 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Изтеглянето на правителсквените депозити от банките и увеличаването на МЗР ще доведе до преохлаждане на системата

Общото събрание на Асоциацията на търговските банки /АТБ/ прие нов член в управителния съвет и нов етичен кодекс на банките, съобщи Димитър Костов, председател на УС на АТБ. Красимир Ангарски, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, е новият член в управата на асоциацията. Той беше избран на мястото на напусналия от ДСК Райко Карагьозов, който премина на работа в Общинска банка. Анна Събева, изп. директор на Първа източна международна банка, е преизбрана в УС на АТБ за още един 3-годишен мандат, тъй като досегашният й изтече.
Новият етичен кодекс е приет с единодушие. Той ще замени кодекса на банковата практика от 1995 г. Както в. ПАРИ писа, етичният кодекс се състои от 5 части: Отношения между банките, Отношение между банката и нейните клиенти, Разрешаване на спорове с клиенти, Отношение на банката с обществеността и Регулиране дейността на банката.
Размерът на членския внос на банките в асоциацията остава непроменен - 7 хил. лв. за редовен член, 3.5 хил. лв. за асоциирани членове и 1000 лв. встъпителна вноска. Банките ще трябва да платят вноските си в рамките на 1 месец след проведеното вчера общо събрание или до 6 май.
Две групи основни предизвикателства се очертават пред банковата система, каза още Димитър Костов. Това са развитието на регулативната среда и конкуренцията във връзка с присъединяването към ЕС, и от друга страна - текущото развитие на икономиката, провежданата макро- и микроикономическа политика. Според него има голяма вероятност при влизането в ЕС да се получи разминаване между регулативната среда в Евросъюза и достигнатото текущо ниво на финансово посредничество на българския банков сектор, което вероятно ще направи по-труден въпроса с прилагането й. В по-краткосрочен план основните проблеми са свързани с развитието и подобряването на бизнесклимата, на нормативната среда, особено тази, засягаща входа и изхода на пазара, повишаващата се ефективност на съдебната система, проблеми с текущата сметка на платежния баланс. Неизбежно е при преструктуриране на икономиката да има такъв дефицит на текущата сметка, смята Костов.
 
ПРЕДСТОЯЩО
Мисията на МВФ, която е на посещение в България, ще проведе срещи с отделни банки, за да добие представа за начина на управление на кредитния риск, както и за текущите рискове. Прехвърлянето на част от фискалния резерв на депозит в търговските банки е създало допълнителна ликвидност в системата, но изтеглянето им в съчетание с увеличаване на минималните задължителни резерви би довело до преохлаждане на банките, смята той. АТБ не е страна в преговорите с МВФ. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив