24 Април 2024, 02:29 Днес (0) | Вчера (6)

БНБ и банките уточняват капиталовата база

12 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Предвижда се в нея да влиза междунната печалба, ако е одитирана

Директива  2000/12/ЕС на Европейската комисия се казва, че междинната печалба на финансовите институции може да бъде включена в позициите за капиталова база, но ако са приспаднати всички предвидуеми разходи за дивиденти, за данъци, за такси. Тъй като директивите на ЕК са задължителни за всички страни членки на Евросъюза, предписанията им в един бъдещ момент ще важат и за България.
Синхронизирането на нормативните регламенти в областта на банковия сектор отдавна е факт. В момента обект на дискусия между БНБ и финансовите институции е въпросът с включването на текущата печалба или не в собствения капитал на банките /капиталовата база/ във връзка с промените в Наредба 8 за капиталовата адекватност на банките. От централната банка веднъж вече е изпратено предложение за промени до Асоциацията на търговските банки /АТБ/. В него се е предвиждало текущата печалба на банките да отпадне от позициите за капиталова база. От асоциацията са изказали несъгласието си. Отговорът им е бил, че приемането на тази промяна не само ще доведе до въвеждането на много по-рестриктивен регулаторен режим спрямо наложения в директива 2000/12/ЕС, но ще предизвика значително намаление на собствения капитал на банките независимо от дивидентните им политики. В централната банка също са се съгласили, че не е нужно регламентът да бъде така "пресилен". Очаква се сега БНБ да предложи на банките това, което пише в директивата - да се включва текущата печалба, ако са приспаднати разходите за данъци и дивиденти
В случая с включването на междинните печалби в собствения капитал директивата не е категорична, че това трябва да бъде направено. Там пише, че страните членки "могат", което означава, че включването е по преценка на съответните местни органи. Според текстовете й обаче, когато междинната печалба бъде включена, трябва да се спазват стриктни изисквания относно размера, който се взима - именно чрез приспадане на предвидуемите плащания. За да бъде включена, тя трябва да бъде заверена от одитор. Предписанията на директивата са в духа, че когато съществува "разумна увереност, че се приспадат дължимите данъци и очакваните дивиденти", може текущата печалба да бъде включена в собствения капитал. Според банкери тази формулировка навежда на мисълта за одитирани резултати, както и на мисълта за наличие на дивидентна политика /компанията да оповести какво възнамерява да поддържа като дивидентни плащания/. Изглежда логично едно такова предложение и вероятно ще бъде прието от банките, смята наш банкер. Необходимо е уточнението, че одитирана печалба не означава непременно, че на всяко тримесечие одитор трябва да заверява баланса. Одиторът трябва да завери изчислението, което банката е направила за платимите данъци, за евентуалните дивиденти и други такси върху реализираната печалба. Досега такъв текст в наредбата не съществуваше. Включването на междинната печалба в капиталовата база, ако допуснем, че трябва да бъде одитирана, би могло да се осъществява за такъв срок според това на кой колко му се плаща за заверка от независим експерт-счетоводител, защото одитирането струва пари. Ако банката си плати на одиторите, ще й правят всеки месец заверка, коментира банкер.
Промяната на Наредба 8 е продиктувано от непрекъснатия процес на настройка на законовите и подзаконовите нормативни актове спрямо изискванията на европейските директиви.
Няма връзка с кредитната дейност на банките. Ефект от тези промени може да се очаква върху размера на големите експозиции, които трябва да бъдат 25% от собствения капитал на съответната банка. С изваждането на брутните печалби от капиталовата база малко или много нивото й ще спадне. За някои банки може да се окаже, че имат кредити, които да са в повече. Трябва да се има предвид обаче, че например при определяне размера на единичната експозиция, когато има определени високоликвидни и качествени обезпечения, тя не се брои. Освен това новият текст не би могъл да повлияе в големи размери, тъй като годишните норми на печалби са от порядъка на максимум 15%. Ако има банка, която в момента е в нарушение, отклонението ще бъде доста по-малко от тези 15%, защото печалбата, която би могла да реализира за едно тримесечие, в най-добрия случай би била от порядъка на 3-4%. Т. е. нарушението е само с около 3-4%. Това би било много рядък случай и ако на някоя банка й се случи, ще намали експозицията, заключават банкери.
Не може да се очаква и че тези нововъведения при формирането на капиталовата база ще повлияят върху нивото на капиталовата адекватност на някои банки в посока намаляването й и че ще ги засегне практически. Капиталовата адекватност е съотношението между собствения капитал и рисковите активи на банките. В банковия надзор би трябвало да имат яснота има ли банки с капиталова база на ръба на допустимото преди възприемането на такъв текст, е мнението на банкери. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив