25 Май 2024, 01:18 Днес (0) | Вчера (1)

БНБ проверява банки заради кредитирането през март

12 Април 2005 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

МВФ очаква Централната банка да удържи ръста на заемите

БНБ и Асоциацията на търговските банки (АТБ) готвят "ответен удар" за банките, които са прилагали недотам професионални схеми, за да увеличат изкуствено кредитната си база в края на март. Както е известно, от първи април действат ограничителните мерки на Централната банка за ръста на кредитите. За база за изчисленията се взема кредитният им портфейл към 31 март и това обяснява тяхната агресивност да отпускат заеми през миналия месец.
Някои банки са действали безотговорно, опитвайки се да се "промъкнат" между мерките на БНБ, коментира пред в. "Сега" постоянният представител на МВФ у нас Джеймс Роуф.
"Банков надзор" вече започна проверки в кредитните институции. Според източници от БНБ става дума за фиктивно предоставяне на заеми. Роуф също обясни, че някои от банките са разчитали на фиктивни или манипулирани действия, за да вдигнат кредитната си база и да си осигурят по-голямо пространство за кредитиране до края на годината. Все още е рано да се каже как БНБ ще санкционира виновните банки, тъй като тепърва ще се прави анализ на данните за системата. Представителят на МВФ обясни, че ако БНБ не предприеме компенсиращи стъпки, ръстът над заемите ще надхвърли договорените с фонда 30%. "Това може да доведе до по-голям дефицит по текущата сметка, а оттам - до по-рестриктивна фискална политика", каза Роуф. Очакванията на фонда са, че БНБ ще спази договорения ръст на заемите.
АТБ също няма да остане безучастна. Тя ще обсъди проблема на извънредно заседание в петък. Една от задачите на асоциацията е да съблюдава за етичното поведение на кредитните институции.
каре
Председателят на бюджетната комисия в парламента Нина Радева коментира, че силният ръст на заемите през март няма да се отрази зле на фиска. Според нея трябва да се обърне внимание на забележките на МВФ, защото евентуално прегряване на икономиката в резултат на високия ръст на кредитирането ще се отрази неблагоприятно на макроикономическата стабилност. Тя коментира, че ресурсът на икономиката ни не позволява да се въведе нулева данъчна ставка при реинвестиране на печалбата. Тази идея е в управленската програма на БСП и бе залегнала и в платформата на НДСВ за миналите парламентарни избори. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив