28 Май 2024, 15:44 Днес (4) | Вчера (3)

БСК преброи над 570 хил. души в сивата икономика

25 Октомври 2004 18:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Всички те ще излязат на светло, ако политиците приемат предлаганата от БСК драстична реформа в социалното осигуряване, твърди председателят на камарата Божидар Данев

Над 570 хил. души работят в сивата икономика. Толкова е разликата между регистрираните в Националния осигурителен институт (НОИ) трудови договори и анкетите на Националния статистически институт сред работодатели. Освен този половин милион души неизвестен брой хора се осигуряват върху по-нисък доход отколкото реалния. Всички те ще излязат на светло, ако политиците приемат предлаганата от Българската стопанска камара (БСК) драстична реформа в социалното осигуряване, твърди председателят на камарата Божидар Данев, цитиран от Дневник. БСК предлага осигурителната тежест да бъде намалена от сегашните 36.2% на 15 на сто. Парите ще увеличат нетните доходи на работещите с 20% или 1.4 млрд. лв. годишно. Бремето за работодателите ще намалее със 7.2%, което ще освободи 986 млн. лв. за инвестиции и развитие на бизнеса. Според разчети на експертите от БСК, ако осигурителната тежест намалее на 15%, на фирмите ще им бъде по-евтино да плащат реалните вноски, вместо да укриват заплати и доходи.
Дефицитът в бюджета на държавното обществено осигуряване по тази схема ще бъде покрит от увеличени приходи от ДДС, мита и акцизи вследствие на по-голямото потребление. Според плана на БСК докато се завърти процесът "свободни пари - потребление - ръст на данъчните приходи", държавата може да подпомогне дефицита на общественото осигуряване първоначално с 270 млн. лв. от натрупания през тази година излишък. Ако схемата заработи, тя ще донесе още на петия месец на работещите приходи в размер на 13-та заплата, а до края на годината - дори две, прогнозира Данев. Той отхвърли опасенията на своите критици, че не всички пари ще отидат за повишаване на заплатите. Според проекта на БСК това изискване може да се запише в преходните и заключителните разпоредби на закона, с който ще се прави реформата. "Всеки трудов договор и работната заплата са регистрирани в НОИ, нищо не пречи с текст в закона да се задължат работодателите, които не увеличат заплатите с 14 на сто, да плащат по-високия процент осигуровки", каза Данев. Дори и при сегашните нива на осигуровките ръстът в потреблението на горива за седеммесечието на 2004 г. е 8%, консумацията на ток е нараснала със 7.9 на сто, промишленото производство се е повишило с 14 на сто, а машиностроенето - с 23%, каза Данев. Икономиката е в подем, но иновативното мислене е основен дефицит сред българските политици, смята той. Наскоро председателят на надзорния съвет на НОИ Иво Прокопиев предложи схема чрез капитализация на приходите от приватизацията да се повишат пенсиите и да се намалят осигуровките.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив