27 Април 2024, 21:45 Днес (0) | Вчера (11)

БСП се отказа от увеличението на заплатите с 20 на сто

12 Септември 2005 08:59 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Социалистите се оправдават с МВФ, за да не дадат повишението

Заради изискванията на Международния валутен фонд БСП може да не спази предизборното си обещание за 20-процентно увеличение на бюджетните заплати, стана ясно от изявление на шефа на парламентарната бюджетна комисия Петър Димитров пред националното радио вчера.
Правителството трябва да се съобрази с изискванията на фонда за намаляване на разходите, за да не получи "червен картон" за членството на България в Европейския съюз, заяви Димитров. Не можем да "покажем мускули" и да се съобразим изцяло с предизборната си кампания, и по-специално с обещанието за 20% ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера, призна Петър Димитров. Ние не сме изпаднали в по-голяма зависимост от МВФ и Световната банка, просто те са част от рейтинга ни пред ЕС и трябва да се съобразяваме с тях, обясни депутатът.
Не смятам, че сме предали избирателите си, защото ако икономиката и преизпълнението на приходите в бюджета вървят със сегашните темпове, коледни добавки ще има, каза още Димитров.
БСП обаче не се е отказала да изпълни предизборните си намерения да увеличи данъците на богатите, заяви в края на миналата седмица Димитров. Според него или трябва да се увеличат ставките на данък общ доход, или да се вдигне осигурителният праг, който в момента е 1300 лева, тъй като хората с по-висока заплата не плащат осигуровки за разликата над тази сума. Друг вариант е да се намали само данъкът за най-ниските доходи, а този за високите да остане без промяна. Така ще се увеличи и разликата в облагането между ниските и високите доходи, което според БСП е социално справедливо. Конкретните размери на данъчните ставки обаче ще се решават от тристранната коалиция между левицата, НДСВ и ДПС.
В края на миналата седмица ОДС внесе в деловодството на парламента предложение за рязко намаляване на данъците и осигуровките. Десните искат осигуровките да се намалят с една трета, ДДС да стане 18%, а ставките на ДОД да станат 0, 10 и 17%.
За да се изпълнят данъчните предложения на ОДС, са необходими 2 млрд. лева, които бюджетът няма откъде да вземе, коментира вчера Петър Димитров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив