29 Март 2024, 01:51 Днес (0) | Вчера (11)

"Банк Аустрия Кредитанщалт": Все повече австрийци почиват в България

14 Август 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Все повече австрийци почиват в страните от Централна и Източна Европа, и по-специално в Румъния и България, се казва в анализ на икономическия отдел на австрийската "Банк Аустрия Кредитанщалт".

Според данните, цитирани в анализа, вече 13% от 500 млн. евро, които австрийците са похарчили за почивка, са в страни от региона, което ги доближава до лидера в това отношение Италия.

Страните от Централна и Източна Европа печелят от няколко ясно очертани особености, продължава анализът.

Като цяло разходите за туризъм растат поради географските особености на страните, както и заради тенденцията за увеличаване на бизнеспътуванията към Румъния, България, Полша, Хърватия и Унгария.

Предвижданията на анализаторите от банката са, че страните от региона ще са новите звезди в предложенията на туроператорите в Австрия.

По данни на банката за последните пет години България е на второ място по ръст на разходите на австрийските граждани за туризъм с повишение на оборота от над 150%, като пред нея е единствено Румъния с над 2 пъти увеличение.

Анализаторите от банката отчитат факта, че двете страни тръгват от много ниска база, но резултатите са впечатляващи, особено предвид факта, че средният ръст е от около 10%.

Интересна тенденция според доклада на финансовата институция е фактът, че много от австрийците пътуват към страните от Централна и Източна Европа и на т.нар. търговски туризъм с цел закупуване на стоки. Като основна причина за това се отчитат по-високата покупателна способност на еврото в страните от региона отколкото в Австрия. Според данните на банката България е лидер в това отношение, като със 100 евро в страната могат да се купят стоки с еквивалент от 400 евро в ЕС.

Експерти, цитирани в доклада, смятат, че с приемането на тези страни в ЕС тези ценови диференциали ще намалеят, но увеличаването на туристите ще продължи и заради подобряването на туристическата инфраструктура.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив