19 Май 2024, 01:01 Днес (0) | Вчера (0)

Безработните, които са намерили работа сами, ще получават пари от държавата

16 Ноември 2005 17:38 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Предвижда се размерът на сумите да се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта

Безработните, обект на месечно социално подпомагане, които са започнали работа без посредничеството на Агенцията по заетостта ще получават месечно суми за времето, през което са на работа, но за не повече от 12 месеца. Тази насърчителна мярка се въвежда с одобрените от правителството промени в Закона за насърчаване на заетостта. Мярката създава условия за активно поведение на пазара на труда и представлява стимул за нова заетост. С нейното въвеждане се намаляват разходите за социални помощи. Предвижда се размерът на сумите да се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта.
Измененията и допълненията в закона се обуславят от изпълнението на условията по Договора за ЕО, ратифицирането на международни документи в областта на предоставянето на услуги по заетостта. Промените бяха подкрепени от социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество.  
Гражданите на друга държава членка на Европейския съюз, които активно търсят работа, ще могат да се регистрират в бюрата по труда и ще ползват безплатни посреднически услуги по заетостта. Премахва се и изискването посреднически услуги по заетостта да могат да предоставят само физически или юридически лица с повече от 50% българско участие, регистрирани по българското законодателство.
Промените дават възможност на работодателите да получават средства от държавния бюджет при наемането на работа на военноинвалиди, както досега те имаха това право за хората с увреждания.
Предвидените изменения и допълнения в Закона за насърчаване на заетостта ще се финансират в рамките на бюджетните средства за активна политика на пазара на труда, утвърдени с Националния план за действие по заетостта за съответната година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив