14 Октомври 2024, 23:24 Днес (3) | Вчера (0)

Бизнесът вещае по-слаб растеж заради затягането на кредитите

11 Юни 2004 08:22 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Работодателите се обявиха "за" премахването на плащания за прослужено време

Не трябва да се затяга банковото кредитиране, защото това ще охлади икономиката и ще ограничи икономическия растеж. Около тази позиция се обединиха вчера работодателски организации и депутати от СДС. Те проведоха открита среща в парламента по повод договореностите между правителството и МВФ.
От няколко седмици сините тръбят, че голяма част от мерките са рестриктивни и ще спънат икономическото развитие точно преди влизането в ЕС, когато е важно да се отчита по-висок растеж. Вчера депутати и работодатели се съгласиха, че е напълно възможно през следващите две години страната ни да отбелязва растеж от 8-10% на година, ако се приложат подходящите мерки. Според работодателите дефицитът по текущата сметка, който притеснява МВФ, се покрива от чужди инвестиции и външно финансиране. Според бизнеса дълг към МВФ и други външни кредитори не трябва да се предплаща, а да се разсрочва, а ресурсите да се използват за развитие на икономиката.
Васил Василев, шеф на Съюза на работодателите, подкрепи някои от мерките, договорени с МВФ. Правилно било да се премахне заплащането за клас прослужено време, защото тази мярка била архаична. Редно било също да се ограничи ръстът на заплатите в публичния сектор, защото администрацията не работела добре.
СДС ще поиска в писмо до фонда във Вашингтон у нас да дойде нова мисия, която да чуе позицията на политици, синдикати и работодатели. Представителите на бизнеса се присъединиха към желанието за по-широка дискусия по готвените мерки.

ПРИТЕСНЕНИЯ

Бизнесът е притеснен от мерките в проектозакона на вътрешния министър Петканов за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност. Предприемачите се опасяват, че ако законът бъде приет преди изборите, може да се използва като форма на натиск върху бизнеса и като мярка за политически рекет срещу него. "Опитът от последните години показва, че натискът върху бизнеса се засилва, когато наближават избори. Ако този закон се приеме преди изборите, няма никакви гаранции, че няма да бъде използван за натиск върху бизнеса да спонсорира и плаща", заяви Васил Василев. Според него е погрешна технологията, залегнала в закона, че един човек може да бъде набеден за престъпник, да му се изземе имуществото и едва след това съдът да се произнася.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив