16 Юни 2024, 21:01 Днес (0) | Вчера (0)

Бизнесът ще плаща до 4 лева задължителна застраховка

20 Май 2005 09:00 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

200 млн.лв. загуби в строителството на година заради трудови злополуки

Работодателите ще плащат за задължително застраховане между 50 стотинки и 4 лева месечно на работник в рисково производство. Това съобщи Гълъб Донев, шеф на дирекция Условия на труд в социалното министерство, по повод подготвянето на Наредба за задължителното застраховане в рисковите професии. Премията ще зависи от степента на риск на работното място, все още съгласуваме с Асоциацията на българските застрахователи параметрите на застраховката, уточни той. Разговори не са водени със социалните партньори. Застраховката бе въведена с последните изменения на Закона за безопасни и здравословни условия на труд и ще покрива рисковете смърт, трайна и временна неработоспособност. При временна неработоспособност пострадалият ще бъде обезщетен със сума от 3 до 10% от месечната брутна заплата, а при смърт наследниците му ще получат от 3 до 10% от годишната брутна заплата, уточни Донев. В наредбата се включват само минималните изисквания, фирмите и застрахователите могат да договарят и по-големи суми, каза той.
Заедно с наредбата ще се публикува и списък с рисковите професии. Има готов вариант и е изпратен за съгласуване със социалните партньори, каза Донев. В него са включени всички професии и работни места, за които ставките на осигуровката Трудова злополука и професионално заболяване са над 0.7%. Това са предприятия от добивната промишленост, черната и цветната металургия, машиностроенето, строителството, част от работещите в отбраната и сигурността. Подготвя се и втори вариант на базата на коефициент, който ще се изчислява според статистически данни за трудовия травматизъм в отделните професии, обясни Донев.
Загуби за 714 млн. лв. са понесли строителни предприемачи през последните три години заради неспазване на условията на безопасен труд. Това показва анализ на Главната инспекция по труда за трудовите злополуки в строителството. Става въпрос за непроизведен брутен вътрешен продукт заради инциденти, плащане на обезщетения, отсъствия от работа и пр., обясни директорът на ГИТ Тотьо Младенов. Според него анализът доказва пряката връзка между лошите условия на труд и финансовите загуби за бизнеса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив