16 Април 2024, 21:59 Днес (11) | Вчера (10)

"Блумбърг": ЕЦБ може да предостави финансова помощ на България

03 Юли 2015 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2015, 15:48
Под лиценза на creativecommons

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да отпусне помощ на България, както и да подпомогне други държави в региона, за да предотврати негативни последствия върху банковите им системи от гръцката криза

Това съобщава агенция "Блумбърг", позовавайки се на информирани източници, пожелали анонимност. ЕЦБ ще даде достъп към операциите си по рефинансиране, предлагайки евро на банките срещу подходящо обезпечение, съобщават източниците. ЕЦБ и централната банка в София са отказали да коментират пред "Блумбърг".

Източна Европа е изложена на риск заради връзките си в много сфери, в това число търговията и финансите, с Гърция, като гръцки банки съставляват почти една трета от банковия пазар на България, посочва агенцията. Възможността Гърция да напусне еврозоната след като затвори банките си и въведе капиталов контрол се отрази на валутите на източноевроепйските страни. 

"Заплахата от Grexit разбираемо влияе зле на прогнозите за региона", коментира Capital Economics. "Връзките с Гърция са значителни на няколко места, в това число България и Румъния".

България и банковата й система са във фокуса на мерките на Европейския съюз, който иска да предотврати разпространяване на гръцката криза в региона, твърдят запознати източници. Доходността по деноминирания в евро български държавен дълг с матуритет през 2024 г. се повиши с 25 базисни пункта тази седмица, до 2.61%, посочва агенцията.

Не за първи път ЕЦБ се намесва, за да спаси по-малки страни от ЕС, разположени около еврозоната. През финансовата криза от 2008 г. например тя даде 5 милиарда евро заем на централната банка на Унгария.

Българският лев е с курс, прикрепен към този на еврото, но румънската лея поевтиня с 0.7% към единната валута тази седмица. Преговорите между румънското правителство и ЕС за отдаване на предпазен заем се провалиха миналия месец, което означава, че заплахата от разрастване на гръцката криза ще нарасне след като настоящия пакет изтече през септември.

В следствие на възможните ефекти от гръцката криза върху еврозоната, полската злота също поевтиня с 0.5%, а унгарския форинт – с 0.6%.

Четирите най-големи гръцки банки имат дъщерни фирми в България и Румния - Рiraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece и Alpha Bank държат 28% от пазара в България и 12% от румънския пазар, напомня "Блумбърг", позовавайки се на данни на централните банки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив