05 Май 2024, 03:37 Днес (1) | Вчера (0)

Болниците продължават да приемат неосигурени пациенти

08 Октомври 2004 12:01 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Ръководствата на здравните заведения обаче искат средствата за здравеопазване да бъдат увеличени като процент от брутния вътрешен продукт, предаде bTV .

Болниците продължават да приемат неосигурени пациенти, разходите по които поема здравното министерство. Ръководствата на здравните заведения обаче искат средствата за здравеопазване да бъдат увеличени като процент от брутния вътрешен продукт. Те предлагат поетапно нарастване на размера на здравноосигурителните вноски от следващата година.

От втората по големина болница в България - Плевенската, заявиха, че имат постоянен недостиг на средства, тъй като Здравната каса покрива едва 45% от реалните разходи по клинична пътека там.

"Ако Касата поеме изцяло нашето финансиране, още май ще стигнем до фалит", прогнозира доц. Димитър Стойков, директор на МБАЛ-Плевен.

Сегашните 4,3% от брутния вътрешен продукт са недостатъчни, за да бъде подобрено качеството на болничната помощ, твърдят водещи лекари.

"Има методи на лечение, които ние не можем да приложим, ако няма средства. Както се казва, не можеш да се возиш на "Ролс Ройс" или "Бе Ем Ве", или не знам каква си кола, ако няма съответното масло, бензин и части, които да отговарят на тази кола", посочи проф. Владимир Пилософ, директор на Национална кардиологична болница.

"Още от следващата година процентът за здравеопазване или вноските за здравеопазване да нарастнат и да бъдат например 7% или 8% през 2007 или 2008 с още 1%-2%", предложи доц. Андрей Марков, заместник-директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

"Консолидираният бюджет за здравеопазването трябва да бъде минимум 2 милиарда - 2,5 милиарда", смята д-р Димитър Димитров, директор на МБАЛ "Света Анна".

Според лекарите, механизмите за набавяне на повече пари са два - вноски за здраве да плащат всички и парите да отиват за лечение на нуждаещите се, или да плащат само тези, които имат нужда.

"Безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Всичко се плаща, въпросът е кой го плаща", коментира доц. Спас Спасков, директор на МБАЛСМ "Пирогов".

По-рано днес министърът на здравеопазването Славчо Богоев потвърди ангажимента на държавата, че тя ще поеме лечението на хората с неплатени вноски до промяната на Закона за здравното осигуряване.

"Когата се касае за тежък случай, който е животозастрашаващ, чрез системата на спешната медицинска помощ гражданите получават безплатна помощ", каза министърът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив