28 Март 2024, 17:10 Днес (11) | Вчера (12)

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания

23 Юли 2019 14:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юли 2019, 14:20

Джонсън ще се сблъска със същите парламентарни проблеми, които доведоха до оставката на Тереза Мей

Бившият кмет на Лондон и двигател на Брекзит Борис Джонсън бе обявен днес за следващ премиер на Великобритания и нов лидер на Консервативната партия, съобщи "Скай нюз", цитирана от БНР. Той спечели вътрешнопартийни избори сред 160 000 членове на торите с 92 153 гласа срещу 46 656 за своя съперник – външният министър Джеръми Хънт. Двамата се оказаха фаворитите на консервативните депутати, които ги избраха измежду няколко кандидати през юни.
55-годишният Джонсън официално ще поеме премиерския пост утре, наследявайки Тереза ​​Мей, която се оттегли след трикратен провал да накара британския парламент да ратифицира нейното споразумението с ЕС за условията по излизането на Великобритания от съюза.
Борис Джонсън спечели гласовете на своите съпартийци, след като по време на предизборната си кампания той обеща "да осъществи Брекзит или да умре". Новият премиер трябва да убеди ЕС да бъдат подновени преговорите по Брекзит сделката, въпреки че европейските управляващи в Брюксел многократно обявиха, че постигнатото по време на управление на Тереза Мей споразумение не може да бъде предоговаряно или пък ще трябва да изведе Великобритания от единния съюз без сделка, което може да доведе до сериозни икономически проблеми на Острова. Като премиер на страната Джонсън ще се сблъска със същите парламентарни проблеми, които доведоха до оставката на Тереза Мей.


Кой е Борис Джонсън

Бившият кмет на Лондон (от 2008 до 2016 г.) Борис Джонсън е роден на 19 юни 1964 г. Манхатън, Ню Йорк, където баща му Стенли Джонсън учи икономика. Получава и британско, и американско гражданство.
През следващите няколко години семейството живее в Англия, а през 1973 г. се мести в Брюксел, след като Стенли Джонсън започва работа в Европейската комисия. По бащина линия Борис е потомък на Али Кемал бей, който за кратко е бил министър в правителство на Османската империя. По-късно Борис Джонсън учи в Итън колидж, а след това в Балиол колидж, Оксфорд. Там е част от поколението студенти, които в бъдеще доминират британската политика – Дейвид Камерън, Уилям Хейг, Майкъл Гоув, Джереми Хънт.

В края на 1987 г. Джонсън започва работа като стажант във в. "Таймс", но е уволнен заради измислен от него цитат на историка сър Колин Лукас. Продължава кариерата си в "Дейли Телеграф" и през 1989 г. е изпратен в Брюксел, за да отразява работата на Европейската комисия.

Отявлен критик на комисията на Жак Делор, той е един от малкото евроскептични журналисти в града. Много от колегите му критикуват статиите и настояват, че те съдържат измислици, имащи за цел да дискредитират евроинституцията. По този начин Джонсън се спечелва репутация на сериозен евроскептик.

В политиката влиза през 2001 г., когато спечелва депутатско място от редиците на Консервативната партия. Печели подкрепата на съпартийците си за кметските избори в Лондон през 2008 г. и надвива на балотаж тогавашния градоначалник Кен Ливингстън.

През 2016 г. – отново депутат, вече е основен двигател на кампанията за британското напускане на Европейския съюз. Месец след референдума за Брекзит, на който гражданите казват "да" на развода с Брюксел, новата премиерка Тереза Мей го назначава за външен министър.Заради противоречия с начина, по който Мей води преговорите за Брекзит, две години по-късно Джонсън подава оставка, а преди два месеца потвърди, че е кандидат за лидерския пост в Консервативната партия и съответно за премиер.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив