28 Май 2024, 12:35 Днес (4) | Вчера (3)

Борисовата градина спазарена за хотели

26 Октомври 2004 11:04 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Общинската комисия по градоустройство блокира проекта

Какво може да се строи в Борисовата градина? Това ще бъде темата на утрешната битка между общинарите в столицата. Защото СОС ще гледа устройствения план на парка, който досега нямаше регулация.
Според запознати от движение “Зелена България” на територията му се предвижда изграждането на спортни комплекси и хотели, които да заемат мястото на стадион "Юнак", колодрума и къпалнята "Мария Луиза". Вече имало и инвеститори, готови да вложат конкретни суми специално в градеж на модерен спортен център на мястото
на басейните. Възможно било на мястото да бъде изграден аквапарк, подобно на тези в морските комплекси. Предложението за новия план било внесено от името на главния архитект Стоян Янев, но комисията по градоустройство отложи разглеждането му, докато не получи по-конкретна информация.
"Нищо подобно не съм предлагал", възмути се обаче Стоян Янев пред "Стандарт". "Идеята бе просто да се приеме устройствен план на градината, в който е записано само, че тя ще се използва за отдих и спортни цели. При колодрума целта бе да го обособим в отделен парцел, не и да строим нещо различно върху него", обясни главният архитект на София. Но не уточни защо колодрумът е трябвало да бъде обособен отделно от цялата територия. Не посочи и как на първоначалния регулационен план на градината - върху петното, на което се намира колодрумът, е било написано "Спортен център". "Това бе и една от причините да върнем плана", уточни шефът на градоустройствената комисия в СОС Стефан Беязов. "Проектът ни бе представен във вид на разграфена нива, на която на места просто бе записано "Спортен център". Някои от тях съвпадаха с колодрума и с игрище "Юнак". А знаете, че спортният център е разтегливо понятие - може да си остане колодрум и игрище, може да се построи хотел с прилежащите му ресторанти и спортни зали, може да се изгради фитнес център с екстри. Тези неща СОС просто няма как да ги отгадае по плана, който ни бе предложен", уточни Беязов.
Той допълни, че за общинарите не било ясно и коя собственост в Борисовата градина е държавна и коя е общинска. Това не е споменато никъде в проекта "Янев", предлагащ строителство в защитена територия като парка. По този начин съветът не бил наясно каква част от териториите ще стопанисва и какво има право да отдава.
"СОС няма информация какви инвестиции се планират за конкретен строеж, защото кметството не ни предоставя подобни данни. Би трябвало да има промени в правилника, така че да проследим кой се кани да инвестира в ново застрояване и колко пари иска да вложи още от самото начало. Да се види бизнеспланът му. Иначе гласуваме на сляпо и не знаем какво всъщност разрешаваме", каза арх. Беязов.
Негови колеги уточниха, че има идеи за откъсване на части и от Южния парк, този път обаче за жилищно строителство. В момента в общината били внесени два проекта, свързани със застрояване на територии от парка, за който също няма приет устройствен план. Там обаче се касаело предимно за вдигане на квартали на около една четвърт от територията, която и без това е в запуснато състояние, а не за бизнес сгради или спортни центрове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив